Χρηστικά

Απάτη εκατομμυρίων με ΦΠΑ- Εμπλέκονται 140 επιχειρηματίες


Απάτη τύπου καρουζέλ τεραστίων διαστάσεων διέπραξε κύκλωμα με συμμετέχοντες 140 Έλληνες, όλοι τους άτομα υπεράνω υποψίας, που κατάφεραν να υφαρπάξουν ΦΠΑ εκατομμυρίων, καθώς και κοινοτικές επιδοτήσεις.

Την απάτη ξεσκέπασε η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μέσα από τους ελέγχους της κίνησης των τραπεζικών τους λογαριασμών και των εμβασμάτων, που διακινούσαν μεταξύ τους.

Ως εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται δύο αδέλφια ο ένας εκ των οποίων σχετίζεται με ποδοσφαιρική περιφερειακή ομάδα εκτός Super League.

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εξέδωσε ήδη διάταξη δέσμευσης των λογαριασμών των συγκεκριμένων προσώπων μέχρι του ποσού των 150 εκατ. ευρώ, όπως και δέσμευσης των τραπεζικών θυρίδων εφόσον υπάρχουν, για όλους τους εμπλεκόμενους.

Συγχρόνως, ο κ. Βουρλιώτης διαβίβασε το πόρισμα των 400 σελίδων, τόσο στην οικονομική εισαγγελία, όσο και στην ευρωπαϊκή εισαγγελία που θα ερευνήσει το σκέλος των αδικημάτων που αφορά σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εκτός από τα δυο αδέλφια ο ένας εκ των οποίων είναι παράγοντας ποδοσφαιρικής ομάδας, στον κατάλογο των περίπου 140 εμπλεκόμενων προσώπων περιλαμβάνονται άτομα από διάφορες επαγγελματικές ιδιότητες όπως είναι μεταφορείς, λογιστές, κατασκευαστές, εργολάβοι, καθώς και επιχειρηματίες που ελέγχουν 120 εταιρείες σε διαφορετικά αντικείμενα επιχειρηματικής δραστηριότητας η κάθε μία.

Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι ελεγχόμενοι φέρονται να μην απέδιδαν ΦΠΑ αλλά να έπαιρναν επιστροφές.

Μάλιστα, η μη απόδοση ΦΠΑ φέρεται να ξεπερνά το ποσό των 11 εκατ. ευρώ.

Τα καρουζέλ της απάτης

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τη μέθοδο των «εξαφανισμένων εμπόρων» και «καρουζέλ», δηλαδή για κυκλώματα που πραγματοποιούν εικονικές συναλλαγές (εισαγωγές και εξαγωγές)  με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, με στόχο την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ ενώ διεκδικούν και εισπράττουν επιστροφή που δεν έχει καταβληθεί.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις απάτης τύπου καρουζέλ, εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη σε εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ, από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Μία από τις εταιρείες της αλυσίδας, συνήθως η εισάγουσα τα αγαθά, δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό παρότι τον χρεώνει στον επόμενο αγοραστή, διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό απάτη. Η εταιρεία αυτή συνήθως εξαφανίζεται χωρίς ίχνη αμέσως μετά τη συναλλαγή (εξαφανισμένος έμπορος).

Η είσπραξη του φόρου είναι συνεπώς αδύνατη στη χώρα στην οποία καταναλώνονται τα αγαθά ή οι υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι άλλοι αγοραστές στην αλυσίδα ζητούν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ, για τα ίδια προϊόντα, από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τη μεταπώληση των αγαθών.

Έτσι, μπορεί το κράτος να επιστρέψει ΦΠΑ, για ΦΠΑ που δεν εισέπραξε και η ζημιά να είναι διπλή, καθώς όχι μόνο δεν εισπράττει τον ΦΠΑ επί της αξίας των εμπορευμάτων, αλλά και επιστρέφει ΦΠΑ. Επίσης, τα συγκεκριμένα προϊόντα, μπορεί να μην μετακινήθηκαν ποτέ.

Παράδειγμα, εισήχθηκαν στην Ελλάδα με προορισμό τη Βουλγαρία και κατόπιν υποτίθεται θα εξάγονταν σε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά έμειναν στην Ελλάδα.

Επί της αξίας τους δεν καταλογίστηκε ΦΠΑ τον οποίο υποτίθεται να πληρώσει η εταιρεία στη Βουλγαρία ή η εταιρεία της άλλης χώρας, που θα επανεξαχθούν.

Για να φαίνεται τυπικά εντάξει η συναλλαγή, η εταιρεία της Βουλγαρίας εκδίδει τιμολόγιο και στέλνει έμβασμα στην Ελλάδα για την αξία των αγαθών, ώστε εάν γίνει ένας απλός έλεγχος από την ΑΑΔΕ να φανεί νομότυπη.

Διαβαστε επισης