Υγεία

Θεραγνωστική και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο των νέων δράσεων του ΕΙΕ


Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πρέπει να είναι ένας καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση του Ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας. Δηλαδή να λειτουργήσει σαν ένας κόμβος διασύνδεσης ερευνητικών ινστιτούτων και Πανεπιστημίων, όχι μόνο στην Αττική που ήδη συμβαίνει, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προσωπικά θέλω να υπάρξει πολύ πιο εκτεταμένη διασύνδεση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Με αυτές τις επισημάνσεις ξεκίνησε η συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο νέος διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κάτι που έχει εγκριθεί και ήδη προχωράει στην υλοποίηση, αναφέρει ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, είναι η ίδρυση ενός Κέντρου Αριστείας για την θεραγνωστική. «Δηλαδή την ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά. (σσ συνδυασμός διάγνωσης και θεραπείας από όπου και προέρχεται η λέξη). Φανταστείτε έναν αισθητήρα που μπαίνει στον οργανισμό, διαγιγνώσκει τι συμβαίνει, δίνει την πληροφορία στο γιατρό και ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να δώσει το αντίστοιχο φάρμακο στο συγκεκριμένο όργανο στόχο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα έργο που έχει μία χρηματοδότηση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αρχικά θα επικεντρωθούμε στον καρκίνο, αλλά στη συνέχεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες ασθένειες, όπως μεταβολικό σύνδρομο που συνδέεται πολύ με προβλήματα διαβήτη και καρδιαγγειακά, νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ και άλλα».

Ανανεώνεται η χρηματοδότηση του Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου 

Όσον αφορά το Αthens Comperhesive Center of Cancer, το Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου που ήδη υφίσταται από το 2017, και διασυνδέει ουσιαστικά στην ίδια δομή, τις ογκολογικές κλινικές με το ερευνητικό κομμάτι, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι το Ίδρυμα είναι στη φάση ανανέωσης της χρηματοδότησης στην παρούσα φάση, και αυτή είναι επίσης όπως και η προηγούμενη της τάξης των περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, τα μισά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα μισά από το κράτος. Και πως λειτουργεί αυτό το κομμάτι μέχρις στιγμής; γεννάται εύλογα το ερώτημα. «Παίρνουμε ουσιαστικά δείγματα ασθενών από σχεδόν όλες τις ογκολογικές κλινικές της Αττικής και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους κλινικούς γιατρούς να χρησιμοποιούν τα προηγμένα αποτελέσματα της έρευνας στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων τους. Το επόμενο βήμα που θέλουμε τώρα να κάνουμε, αφορά στην αναβάθμιση αυτής της διαδικασίας, τόσο στο τεχνολογικό κομμάτι, στις υποδομές, όσο και στην ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση πέρα από τον αθηναϊκό χώρο, δηλαδή με κλινικές από την υπόλοιπη χώρα».

Αναπτύσσονται τεχνολογίες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε σχέση με τη δημόσια υγεία, είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας σε αυτή τη φάση σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, διευκρινίζοντας ότι η καλή αντιμετώπιση των μεγάλων χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο καρκίνος, δεν γίνεται μόνο διαγνωστικά και θεραπευτικά, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. «Δηλαδή αλλαγή στις συμπεριφορές, αλλά και αλλαγή στο περιβάλλον μας, ώστε να είναι λιγότερο τοξικό. Και με αυτή την έννοια υπάρχουν πολλές δράσεις που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών. Υπάρχει μία σειρά τεχνολογιών που έχουμε αναπτύξει, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες και από πλευράς ασφάλειας, αλλά και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής, σε σχέση με την επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία».

Τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας και η τεχνητή νοημοσύνη

Σε ερώτηση τι ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν στις δράσεις του ΕΙΕ τα μαθηματικά μοντέλα που κατά τη διάρκεια της πανδημίας επεξεργάστηκε με την ομάδα του ο καθηγητής Σαρηγιάννης, ως πρόεδρος και διευθυντής πλέον του Ιδρύματος, απαντά: «Τα μαθηματικά μοντέλα επιτρέπουν όπως θυμάστε να έχουμε μία εικόνα του μέλλοντος, και να μπορέσουμε να προλάβουμε τις αρνητικές πτυχές αυτής της εικόνας. Με αυτή την έννοια θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνο κλασικών μοντέλων, αλλά και μοντέλων τεχνητής ευφυΐας, που βασίζονται στην επιστήμη των μεγάλων δεδομένων. Άρα λοιπόν είμαστε προς την κατεύθυνση των μοντέλων που μπορούν πραγματικά να δώσουν πιο ολοκληρωμένες συνθετικές λύσεις, βεβαίως και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας».

Κλείνοντας ο κ. Σαρηγιάννης εξαγγέλλει την επαναλειτουργία από τις 3 Μαΐου, της εμβληματική βιβλιοθήκης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που λόγω της πανδημίας είχε παραμείνει κλειστή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ