Την πεποίθηση ότι η τουριστική κίνηση δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο από την προκλητικότητα της Τουρκίας εκφράζει σε συνέντευξή του στο Έθνος ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης που εκτιμά ότι οι πιθανότητες για θερμό επεισόδιο είναι περιορισμένες.
"Η χώρα μας και η κυβέρνηση τηρούν μια στάση αυστηρή και σθεναρή απέναντι στην προκλητικότητα αυτή, στάση η οποία είμαι σίγουρος ότι θα επιτρέψει τη σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης" τονίζει χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση για τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ που δείχνουν μια πτώση του τουρισμού σημειώνει:
Η μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό ήταν γνωστή από την αρχή της σεζόν, από τον χειμώνα στον οποίο πραγματοποιούνται οι λεγόμενες προκρατήσεις. Το ΙΝΣΕΤΕ πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές προειδοποιούσε για τη μείωση των αφίξεων και των τουριστών. Σε κάθε περίπτωση η διόρθωση αυτή είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων. Στη Σκανδιναβία ο κόσμος συνεχώς μειώνει τις πτήσεις λόγω των ανησυχιών για το περιβάλλον. Σε άλλες χώρες ο ανταγωνισμός έχει πια ενταθεί και βλέπουμε Τουρκία, Κροατία, Τυνησία, Αίγυπτο και Βουλγαρία να εντείνουν έναν ανταγωνισμό ο οποίος βασίζεται κυρίως στις πολύ χαμηλές τιμές. Γενικότερα η αύξηση των προηγούμενων ετών φτάνει σε έναν κύκλο που θα πρέπει και η τουριστική οικονομία της χώρας μας να κεφαλαιοποιήσει το επίπεδο στο οποίο έχει πετύχει και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα ανάπτυξης.
Αυτό που κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να προετοιμαζόμαστε μεσομακροπρόθεσμα με ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, το οποίο θα ισχυροποιήσει και θα θωρακίσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν, και συγχρόνως να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν λίγο την επόμενη σεζόν για να βελτιώσουν και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση αυτή.
Για παράδειγμα, θα έχουμε τις επόμενες μέρες συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία για την έκδοση βίζας από κάποιες χώρες στις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Με τέτοιου είδους κινήσεις μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Όμως η φάση της διόρθωσης είναι μια αναγκαία κατάσταση, την οποία θα πρέπει να περάσουμε τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.