Πολιτική

Θεοδωράκης: Όταν το μισό πολιτικό σύστημα δεν έχει δουλέψει, εξηγούνται κακές αποφάσεις


Για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, τη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την ενασχόλησή του με την πολιτική μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή ΟΛΑ του Θέμου Αναστασιάδη.

Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε σπουδαία προσωπικότητα τον Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας παράλληλα ότι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία με την αναβολή της ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ στην Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη, καθώς η συγκεκριμένη εικόνα θα ήταν ευεργετική για τον τουρισμό της χώρας μας. Ερωτώμενος για το τι θα ήθελε να συζητήσει με τον κ. Ομπάμα ανέφερε ότι θα ήθελε να τον ρωτήσει τι πήγε λάθος και εκλέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «λίγο λαϊκιστή, λίγο ακροδεξιό, λίγο ψεκασμένο». Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια ανέφερε: «To ότι ο Ομπάμα φεύγει και έρχεται ο Τραμπ αποτελεί ένα μελανό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος σχετικά με το πολιτικό σύστημα είπε ότι η χαρτογράφηση της Βουλής δείχνει ποιοι έχουν δουλέψει στη ζωή τους και ποιοι όχι. Ένα 40% των βουλευτών είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας, περισσότερο από το 10% δεν έχει δουλέψει ποτέ, το 10% προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο και ένα 15% είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών. «Όταν το μισό πολιτικό σύστημα δεν έχει δουλέψει ποτέ, εξηγούνται πολλές από τις κακές αποφάσεις της πολιτικής», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ερωτώμενος για την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι ναι μεν θέλουμε νέους ανθρώπους και γυναίκες στην πολιτική αλλά κυρίως θέλουμε ανθρώπους που να έχουν δουλέψει στη ζωή τους. «Δεν ξεκινάς από το υπουργείο την καριέρα σου. Όταν είσαι 31 χρονών θα μπορούσες να έχεις δουλέψει σε 5 δουλειές. Η υπουργός δεν έχει δουλέψει πουθενά παρά μόνο σε κομματικές θέσεις; Ξέρει πως είναι να είναι κάνεις άνεργος; Πέραν από ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες ανέργων έχει συναντήσει ποτέ κανέναν;» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας έχει έφεση στις άστοχες επιλογές θυμίζοντας τον καλό ηθοποιό κ. Χαϊκάλη που κλήθηκε να λύσει το ασφαλιστικό με μοναδική αντίστοιχη προϋπηρεσία το ρόλο του διαχειριστή σε μια τηλεοπτική σειρά. «Η επιλογή λάθος ανθρώπων σε σημαντικά πόστα μαρτυρά ότι δεν έχει καλή επαφή με την πραγματικότητα» είπε για τον Πρωθυπουργό.

Ερωτώμενος για την περίπτωση του κ. Κώστα Ζουράρι, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Μπήκε στην κυβέρνηση και την ίδια στιγμή έκανε δηλώσεις έξω από το προεδρικό Μέγαρο ότι είμαστε σε μια χώρα υπό κατοχή. Όταν μιλάμε για χώρα υπό κατοχή, τότε η κυβέρνηση είναι δωσίλογη. Δηλαδή τα ίδια που λέει η Χρυσή Αυγή τα λέει και ένας υφυπουργός Παιδείας; Αντέδρασαν μέχρι και οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για τον νέο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου τόνισε: «Έχει υπάρξει ένας από τους ανθρώπους που είχε στηρίξει το παράλληλο νόμισμα». Στη συνέχεια προσέθεσε: «Όταν βγαίνει η λίστα με τους υπουργούς, όλοι σπεύδουν να καταργήσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, στο Twitter για να μη δούμε τι έλεγαν μέχρι εκείνη τη στιγμή που υπουργοποιήθηκαν».

Μιλώντας για τον λαϊκισμό τόνισε ότι ασκεί μία γοητεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Ο κ. Τσίπρας στον ανασχηματισμό διατήρησε πολλούς από τους λαϊκιστές του παρελθόντος και πρόσθεσε κάποιους ανθρώπους που μένει να δούμε τι θα κάνουν. Δεν έχω πολλές αμφιβολίες ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο κακό μοτίβο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής αν θα ξανάπαιρνε την απόφαση να αφήσει την στρωμένη δουλειά και να ασχοληθεί με την πολιτική: «Είμαστε οι μόνοι που καταφέραμε να έρθουμε έξω από την πολιτική και με το "καλημέρα" να μπούμε στη Βουλή, είπε και πρόσθεσε: «Και αυτό είναι κάτι σημαντικό, γιατί όλα τα προηγούμενα κόμματα, προήλθαν είτε από διάσπαση, είτε από γόνους κάποιων οικογενειών. Εγώ πήρα πολύ σοβαρά την κουβέντα του παππού μου του Καζαντζάκη, του παππού μας δηλαδή – το λέω σαν Κρητικός – που έλεγε ότι “αν δεν αλλάξει ο κόσμος, θα φταις εσύ” και υπήρχαν βράδια τον τελευταίο καιρό πριν κάνω το Ποτάμι που έλεγα ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν όσα ζούσαμε. Δεν μπορούν να νικούν μόνο οι δημαγωγοί. Θα χρησιμοποιήσω λοιπόν τη δημοσιότητά μου, θα χρησιμοποιήσω τη θετική γνώμη που έχει ο κόσμος για μένα, για να τους πω κάποιες αλήθειες.

Ένιωσα υπέροχα όταν αυτό αγκαλιάστηκε, απογοητεύτηκα κάποιες στιγμές που μου επιτέθηκαν και δεν βρέθηκαν πολλοί για να με υποστηρίξουν, αλλά είμαι σκληρό καρύδι και θα συνεχίσω». «Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι πολεμάω με τόξα ενώ οι άλλοι πολεμούν με καλάσνικοφ», είπε σε άλλη αποστροφή της συνέντευξης. «Πολλοί μας λένε ότι φταίει το ότι δεν έχουμε μηχανισμό αλλά να δημιουργήσω μηχανισμό σημαίνει ότι θα γίνω σαν τους άλλους», εξήγησε. «Εγώ δεν έχω ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχω επαγγελματικά στελέχη, δεν πληρώνω. Το ότι δεν πληρώνω σημαίνει ότι δεν παίρνω δάνεια. Είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να δανειστεί ούτε ένα ευρώ από πουθενά και βέβαια δεν κολλήσαμε αφίσες».

Άλλα σημεία από τις απαντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη

Για την στοχοποίηση των δημοσιογράφων:

Όπως στην πολιτική σήμερα, έτσι και στη δημοσιογραφία χθες, προσπαθώ να διατηρήσω τη δική μου ταυτότητα. Σε όλα τα μέσα, υπάρχουν άνθρωποι σοβαροί και πολύτιμοι. Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει πολύ μεγάλες αποκαλύψεις από την πλευρά των δημοσιογράφων, έχουν υπάρξει πολύ σοβαρές εφημερίδες, ωραίες εκπομπές. Είναι λάθος να στοχοποιούμε τους δημοσιογράφους, να στοχοποιούμε έναν ολόκληρο κλάδο.

Για τον κ. Καμμένο και τη στάση του σ' ότι αφορά την Εκκλησία:

Βρίσκει και τα κάνει. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια επιλογή στο πρόσωπο του κ. Καμμένου και θέλει να την υπηρετήσει με κάθε τρόπο. Εις βάρος της χώρας σε πολλές περιπτώσεις. Ή μήπως έχετε την εντύπωση ότι αν ο κ. Τσίπρας έλεγε «όχι» στον κ. Καμμένο αυτός θα έφευγε από την Κυβέρνηση; Αυτό που έγινε με τα θρησκευτικά στα σχολεία, όπως και με πολλά άλλα θέματα είναι μια προσβολή της διακυβέρνησης.

Για τον κ. Φίλη:

Με τον κ. Φίλη είμαι απέναντι του σε όλα αυτά που έκανε στην παιδεία αλλά ήταν αντρίκεια η συμπεριφορά του όταν είπε «εγώ δεν αλλάζω υπουργείο, θέλω να συνεχίσω στο υπουργείο Παιδείας ή πάω σπίτι μου». Δεν το έχουν πει πολλοί στο πολιτικό σύστημα, χρειάζεται δύναμη. Η περίπτωση Σκουρλέτη, που είπε ότι «εγώ διαφωνώ με την κυβέρνηση, εκτός αν πάρω μεγαλύτερο υπουργείο» και πήρε βέβαια ένα μεγαλύτερο υπουργείο είναι πιο συνηθισμένη στο πολιτικό σύστημα.

Για το τι θα ρωτούσε τον Ομπάμα αν είχε την ευκαιρία:

Τι λάθος έγινε και βγήκε ο Τραμπ. Ο Ομπάμα έχει μία θεωρία ότι μπορούμε ανά εποχή να γινόμαστε καλύτεροι. Η θεωρία αυτή όμως διαψεύδετε από τη ροή των πραγμάτων, όπως τώρα που η Αμερική κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτό θα ήθελα να το συζητήσω μαζί του.

Για το αν θα έκανε μια εκπομπή για τον Τραμπ:

Θα έκανα μια αρνητική εκπομπή. Είναι μια προσωπικότητα που δεν με εμπνέει καθόλου. Είναι ένας άνθρωπος λίγο λαϊκιστής, λίγο ακροδεξιός, λίγο ψεκασμένος. Όλα αυτά που απεχθάνομαι. Το ότι ο Ομπάμα φεύγει και έρχεται ο Τραμπ αποτελεί ένα μελανό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις