Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες, επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο, όσο αυξάνονται οι παραλαβές δόσεων εμβολίων και πληθαίνουν οι πολίτες που εμβολιάζονται με προορισμό την ασφάλεια και την ελευθερία, τόνισαν σήμερα κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών, είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προχωρά κανονικά ο αρχικός σχεδιασμός. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά και σε πολλά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου και ως αύριο ολοκληρώνονται οι παραδόσεις σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας. Κανονικά προχωρά και ο εμβολιασμός εργαζομένων και φιλοξενουμένων σε κλειστές δομές.
Σήμερα μέχρι τις 5 μ.μ. το απόγευμα, έγιναν 4.773 εμβολιασμοί και στο σύνολο από 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, δηλαδή έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 0,46 % του πληθυσμού.
Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, και τις επόμενες ημέρες ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδοντίατρων και φαρμακοποιών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν μεταφερθεί τα εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας.
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού
Σημαντικό τμήμα προόδου για τους εμβολιασμούς αποτελεί το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για άνω των 85 ετών, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η ηλικία αποτελεί αυξημένο παράγοντα κινδύνου και γι αυτό έγινε και η προτεραιοποίηση, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού άλλων χωρών.
Η σημασία των δύο δόσεων του εμβολιασμού
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η παρασκευάστρια εταιρία.
Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η πρώτη δόση εμβολιασμού, η λεγόμενη πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι αυτή που γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα. Μετά από 21 μέρες γίνεται η δεύτερη δόση για το εμβόλιο της Pfizer και υπάρχει μία ετοιμότητα παραγωγής περισσότερων αντισωμάτων. Επομένως, είπε η κ. Θεοδωρίδου, οι δύο δόσεις για τον εμβολιασμό στοχεύσουν στην πλήρη ανοσοποίηση, κι αν περιοριστεί κανείς σε μία δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. "Είναι δικαιολογημένη κάποια αναβολή κάποιων ημερών, αν υπάρξει πρόβλημα, ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση".
Εμβολιασμός γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας
Με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είπε η καθηγήτρια. Στο ερώτημα εάν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης, είπε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για το θέμα των εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένο ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανένα κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο.
"Φαίνεται ότι το εμβόλιο της covid, είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση. Εντούτοις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων. Η επίσημη σύσταση από υπεύθυνους φορείς, είναι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά της covid-19. Όμως στην περίπτωση που γίνει, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης". Πρόσθεσε επίσης, ότι μία σύσταση που έγινε (μετά τον εμβολιασμό να μην προγραμματίζεται κύηση) αναθεωρήθηκε - και μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη σε οποιοδήποτε διάστημα.
Είναι απόλυτο ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση; Σύμφωνα με την καθηγήτρια υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία έχει να κάνει με το επάγγελμα, πχ. μια νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό και η δεύτερη, η ίδια η έγκυος να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, σημείωσε, πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια την λοίμωξη, και φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οπότε η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου. Επίσης είπε, ότι λόγω εμβολιασμού δεν θα στερήσουμε από καμιά μητέρα να θηλάσει το βρέφος της.
Αγορές εμβολίου
Η ΕΕ διαπραγματεύθηκε με τις εταιρίες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36% των ποσοτήτων. Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα, να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Χρονοδιάγραμμα παραλαβών
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει από Pfizer -BioNTech, 427.050 δόσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου, 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις, σύνολο 1.348.425 δόσεις. Όπως είπε, αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις.Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν, 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον μετά την έγκριση της Moderna, αναμένεται η παράδοση 20.000 δόσεων εντός Ιανουαρίου, 115.000 δόσεων το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεων τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις. Επίσης σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν από την AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, εντός Ιανουαρίου όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες. Αναμένεται νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.