Επιχειρήσεις

Θεματικό πάρκο με 100+ ελληνικές start ups στη ΔΕΘ


Θεματικό πάρκο με 100 και πλέον ελληνικές start ups θα στηθεί στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo.

Στην πρωτοβουλία αυτή δίνει ιδιαίτερο βάρος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), ο οποίος επεξεργάζεται και υλοποιεί έργα και δράσεις για την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων -όχι μόνο των νεοφυών (start ups)- στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου.

"Το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουμε στη χώρα μας είναι πολύ ικανό και αναζητεί διεξόδους επαγγελματικής καταξίωσης, αποκατάστασης, προόδου μέσα από οποιοδήποτε εργαλείο του δίνεται", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Κώστας Καγγελίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου ΨΗΠΤΕ και της ΔΕΘ-Helexpo.

Ο κ. Καγγελίδης σημείωσε πως αυτό που πλέον είναι απαραίτητο "είναι να αποφασίσουμε να κινηθούμε σε παγκόσμια 'ύδατα', να φτιάξουμε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και να αποκτήσουμε τις δεξιότητες να τα προωθούμε".

"Η πληροφορική είναι το τέλειο πεδίο για αυτή τη διεθνή υπηρεσία, έχεις τη δυνατότητα χωρίς δίκτυα διανομής, απευθείας με το διαδίκτυο να διαμορφώσεις ένα παγκόσμιο προϊόν. Αυτό που χρειάζεται και πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς οι συλλογικοί φορείς είναι να διαμορφωθεί αυτή η νοοτροπία περισσότερο", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ.

Ερωτηθείς για το τι χρειάζεται να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του τομέα, ο κ. Καγγελίδης υπογράμμισε το πολύ σημαντικό θέμα της επίτευξης του στόχου αναστροφής του brain drain, καθώς, όπως είπε, "αυτό είναι ένα πλήγμα για την οικονομία μας και ένα μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας".

Αναφέρθηκε δε, στη συνεργασία του ΣΕΠΒΕ με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το ΤΕΕ (τμήμα κεντρικής Μακεδονίας)- η οποία στοχεύει στην ανάσχεση του brain drain (το IGrowLabs).

Πρόκειται για μια διπλή προσπάθεια, είπε ο κ. Καγγελίδης, "αφενός να απαντήσουμε στο θέμα του brain drain και αφετέρου να μπορέσουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση τού να οδηγήσουμε τις δικές μας επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τους ανθρώπους που θα μείνουν εδώ και να παράξουν τα προϊόντα που σας προανέφερα".

Συμπλήρωσε επίσης ότι "το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην παρακολούθηση αυτής της ιδέας για το πώς θα μπορούσε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ώστε να πάρει μεγαλύτερη έκταση και να μπορέσουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα".

Παρουσιάζοντας τη δομή αυτής της συνεργασίας των τριών φορέων, ο κ. Καγγελίδης επισήμανε πως παράσχει "στους φοιτητές, που ξεκινούν από προπτυχιακό επίπεδο, τη δυνατότητα να γνωριστούν με τις επιχειρήσεις στο χώρο της διπλωματικής τους υπό την εποπτεία του ακαδημαϊκού τους φορέα και να εκτελέσουν ένα αντικείμενο το οποίο θα είναι δυνάμει χρηστικό, χρήσιμο και για τις επιχειρήσεις να το ενσωματώσουν στα προϊόντα τους, στις επιχειρήσεις πληροφορικής".

Μ' αυτόν τον τρόπο -συνέχισε ο κ. Καγγελίδης- "γνωρίζονται οι επιχειρήσεις μ' αυτούς τους νέους ερευνητές και, μ' αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διαμορφωθεί μια συνεργασία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε διδακτορική διατριβή [...]· αφενός ο φοιτητής (μπορεί) να αποκτήσει τη δυνατότητα να έχει ένα sponsorship στη διδακτορική του διατριβή και από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν αυτά τα στελέχη και να αποκτήσουν πρόσβαση σε έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας, έτσι ώστε να βγουν πρωτοποριακά προϊόντα. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Το υπουργείο το βρήκε ως πολύ θετικό και αυτό θα ήταν κάτι που θα ζητούσαμε από τον πρωθυπουργό να το επικυρώσει έτσι ώστε να μπορούσαμε πρακτικά να προχωρήσουμε και να διαμορφώσουμε μια νέα κατάσταση στον τόπο μας".

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των επιχειρήσεων μελών του ΣΕΠΒΕ στην 83η ΔΕΘ, ο κ. Καγγελίδης είπε πως θα είναι σημαντική και εξήγησε πως πρόκειται για επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν εξωστρεφή δραστηριότητα σε πάρα πολλούς χώρους, στον χώρο της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, των επιχειρησιακών διεργασιών.

"Είναι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σ' αυτό που λέμε ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι το κυρίαρχο στην εποχή μας και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί ώστε αυτό το γίγνεσθαι να μην μετακομίσει εκτός αλλά να παραμείνει στη χώρα μας. Και, οι επιχειρήσεις είναι αυτός ο φορέας, ο φορέας να επιστραφεί όλη αυτή η επένδυση που έχει γίνει από την κοινωνία στην εκπαίδευση πίσω στην κοινωνία", τόνισε ο κ. Καγγελίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβαστε επισης