Όσο πιο συχνά οι μεσήλικες άνω των 50 ετών ασχολούνται με παιχνίδια αριθμών και λέξεων (π.χ. σταυρόλεξα και σουντόκου), τόσο πιο «κοφτερό» μυαλό έχουν σε προχωρημένη ηλικία, αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα.
Η βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε αρχικά στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για το Αλτσχάιμερ 2018 και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε με πρόσθετα στοιχεία στο διεθνές περιοδικό γηριατρικής ψυχιατρικής «International Journal of Geriatric Psychiatry», βασίζεται στη μεγαλύτερη σε εύρος διαδικτυακή έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα σχετικά με την επίδραση των παιχνιδιών σκέψης.
«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι ενήλικες σε παιχνίδια σκέψης όπως σταυρόλεξα ή σουντόκου, τόσο πιο υψηλές επιδόσεις εμφανίζουν στις μετρήσεις των νοητικών τους λειτουργιών όπως η μνήμη, η προσοχή και η λογική σκέψη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Αν Κόρμπετ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από υγιείς 22.000 συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 96 ετών. Όλοι είχαν γραφτεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Protect», η οποία δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Η μελέτη επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και είναι ήδη ενεργή εδώ και 25 χρόνια.
Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο συχνά ασχολούνταν με παιχνίδια σκέψης και σε δεύτερο χρόνο τους υπέβαλαν σε μια σειρά τεστ γνωστικών λειτουργιών. Αυτοί που ασχολούνταν με τέτοια παιγνίδια σε τακτική βάση, φάνηκαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις (προσοχή, λογική σκέψη, μνήμη).
Σε ορισμένους μάλιστα τομείς, όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, φάνηκε εξαιρετική βελτίωση. Οι άνθρωποι που ασχολούνται τακτικά με τέτοιου τύπου παιγνίδια, έχουν γνωστικές ικανότητες ανθρώπου κατά μέσο όρο οκτώ ετών νεότερου.
Η δρ. Κόρμπετ υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η ενασχόληση με τέτοια έργα μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, σίγουρα όμως διατηρεί την καλή λειτουργία του εγκεφάλου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.