Πολιτική

Θαυματουργά αποτελέσματα της φινγκολιμόδης κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης


Νέες μελέτες φάσης ΙΙΙ (FREEDOMS και FREEDOMS ΙΙ) ενισχύουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της Φινγκολιμόδης, της εταιρείας Novartis, σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 31ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και σύμφωνα με αυτά το πρώτο έτος, το 27,1% των ασθενών που έλαβαν Φινγκολιμόδη εμφάνισαν ΝΕDΑ-4 δηλαδή, καμία ένδειξη δραστηριότητας της νόσου, σε σύγκριση με το 9,1% του εικονικού φαρμάκου. Η μετάβαση από το εικονικό φάρμακο στη Φινγκολιμόδη μετά το δεύτερο έτος διπλασίασε το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισαν ΝΕDΑ-4 (από 12,7% σε 27,4%) το τρίτο έτος. Από τους ασθενείς υπό συνεχή θεραπεία με Φινγκολιμόδη, ποσοστό 31,2% ως 44,8% εμφάνισε ΝΕDΑ-4 σε καθένα από τα έτη τρία ως επτά.

Μια ακόμα ανεξάρτητη ανάλυση επιβεβαίωσε επίσης, για πρώτη φορά, ότι η αξιολόγηση της RMS που βασίζεται σε ΝΕDΑ-4 επιτρέπει στους γιατρούς να προβλέψουν καλύτερα την μακροχρόνια εξέλιξη της αναπηρίας και της μείωσης εγκεφαλικού όγκου σε σύγκριση με την απλή αξιολόγηση των υποτροπών, των βλαβών στην MRI και της εξέλιξης της αναπηρίας. 

Η επίτευξη της ένδειξης για μη δραστηριότητα της νόσου κατά το πρώτο έτος ήταν σημαντικά καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την εξέλιξη της αναπηρίας και της μείωσης του εγκεφαλικού όγκου στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον Global της Novartis, Vas Narasimhan, η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια νόσος που προκαλεί σοβαρή αναπηρία και τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά για την επιβεβαίωση της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας της Φινγκολιμόδης και της σημασίας που έχει η έγκαιρη θεραπεία στον μακροχρόνιο έλεγχο της νόσου. Όπως είπε, η καλύτερη κατανόηση της πορείας ενός ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση μέσα από την αξιολόγηση της ΝΕDΑ-4, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στον εντοπισμό της βέλτιστης και αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης όσο το δυνατόν νωρίτερα για τους ασθενείς τους.