Πολιτική

Θα μπορέσει ο Ντράγκι να σώσει τις ιταλικές τράπεζες;


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβληματίζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών.

Τέσσερις μικρές ιταλικές τράπεζες διασώθηκαν στα τέλη του 2015 αλλά οι μεγάλες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση με τις μετοχές τους να χάνουν πάνω από 30%. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν πολλά κόκκινα τα οποία επισήμως φτάνουν τα 201 δισ. ευρώ  αλλά για κάποιους ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ.  Πάντως, ανάλογα με τον πληθυσμό, η Ελλάδα έχει ένα μεγαλύτερο βάρος από τα κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το 80% αυτών των ιταλικών κόκκινων δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις. Από το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 30% έχουν κοκκινίσει, με μεγάλες διαφορές ανάλογα με τη γεωγραφική έδρα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στις βόρειες περιοχές τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν στο 17%, ενώ σε ορισμένα μέρη του Νότου ακόμα και το 50%. Εκτιμάται ότι το 30% των επιχειρήσεων που έχει λάβει δάνεια δεν έχει την κατάλληλη κερδοφορία για να πληρώσει να πληρώσει ούτε τους τόκους.

Πριν λίγες ημέρες, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε έτοιμος να εφαρμόσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος: να αποδεχτεί τα κόκκινα δάνεια ως ενέχυρο (collateral) για χορήγηση πίστωσης στις τράπεζες, αφού προηγουμένως τιτλοποιηθούν.

Το ερώτημα όμως είναι πως ο Ντράκγι θα παρακάμψει την απαγόρευση που ορίζεται στο καταστατικό της ΕΚΤ, βάσει του οποίου δεν μπορεί να αγοράζει χρεόγραφα που δεν φέρουν τον υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης.