Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ για το αν θα πρέπει η ΕΕ να αναγνωρίσει την Κίνα ως "οικονομία της αγοράς". Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν καθώς δεν έχει ακόμη ζητηθεί η γνωμοδότηση του ΕΚ, το οποίο ωστόσο θα συν-αποφασίσει για τις όποιες τυχόν αλλαγές χρειαστεί να γίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εφόσον η ΕΕ αποφασίσει να δώσει στην Κίνα το καθεστώς της "οικονομίας της αγοράς".
Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή σχετικά με τις επιλογές που εξετάζει για το ενδεχόμενο να δοθεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς καθώς και για το αν θα αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης στη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας στην ΕΕ.
Ιστορικό
Όταν η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001, τα μέλη του ΠΟΕ αναγνώρισαν ότι δεν μπορούσε ακόμη να λάβει το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς. Η Κίνα συμφώνησε τότε σε μια σειρά υποχρεώσεων που θα αναλάμβανε προκειμένου να καταστεί οικονομία της αγοράς. Συμφώνησε παράλληλα ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΠΟΕ θα εφάρμοζαν για τις εξαγωγές της μέτρα που αφορούν "μη-οικονομίες της αγοράς". Αυτό σήμαινε πρακτικά την επιβολή υψηλότερων δασμών αντιντάμπινγκ.
Η Κίνα θεωρεί ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης στον ΠΟΕ το 2001 ορίζει ότι η απόδοση του καθεστώτος της οικονομίας της αγοράς θα γίνει αυτόματα μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2016. Η ερμηνεία αυτή του πρωτοκόλλου προσχώρησης ωστόσο συζητείται ακόμη τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, ορισμένα μέλη του ΠΟΕ, όπως η Αυστραλία, έχουν ήδη αναγνωρίσει την Κίνα ως οικονομία της αγοράς στη νομοθεσία τους.
Η Κίνα καλύπτει επί του παρόντος μόνο ένα από τα πέντε τεχνικά κριτήρια της ΕΕ που πρέπει να πληροί μιά χώρα προκειμένου να χαρακτηριστεί "οικονομία της αγοράς". Η Κίνα αποτελεί αντικείμενο περίπου του 80% των ερευνών της ΕΕ για περιπτώσεις αντιντάμπινγκ και παράνομων επιδοτήσεων.