Πολιτική

Τεχνική συμφωνία και έξοδος στις αγορές


 Την πρόθεση της κυβέρνησης για μίνι έξοδο στις αγορές, πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «εξήγγειλε» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για το εφικτό σενάριο που επεξεργάζονται οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και το… ιδανικό σενάριο.  Αυτό προβλέπει  κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Aggreement), το τέλος του 2017 ή αρχές 2018 και σχεδόν ταυτόχρονη «απόπειρα» επιστροφής στις αγορές.

Όπως και στην πρώτη προσπάθεια, προ μηνών, έτσι και τώρα, το Μαξίμου θέλει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο εξόδου στις αγορές και εν πολλοίς να διασφαλίσει την επιτυχής της κατάληξη. Το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και η επί της ουσίας ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης εντός του 2017 ή ενδεχομένως στις αρχές του Ιανουαρίου, αποτελεί μια έξοχη δικλείδα ασφαλείας για την ελληνική προσπάθεια.

Δημιουργεί θετικές εντυπώσεις για την Ελλάδα, καταδεικνύει ότι βρίσκεται στο μονοπάτι της αλλαγής «σελίδας» και οικοδομεί ένα θετικό πλαίσιο τόσο για την επόμενη μίνι έξοδο, όσο και για τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν, μέχρι τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Ιανουάριο, είναι θετικά. Ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που ενημερώθηκαν για τις διαβολεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, ανάμεσα στο κουαρτέτο των Θεσμών και την κυβέρνηση, εκφράζουν την ικανοποίησή τους και κάνουν για «ενθαρρυντικές συζητήσεις».

Οι Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» για κατάρτιση της Staff Level Aggreement, τους δύο επόμενους μήνες, σημειώνοντας, ως αστερίσκο, τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρώσει-σε γοργούς ρυθμούς- η κυβέρνηση.

Απόλυτος ρυθμιστής η ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων

Τα 95 από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει ότι ο δρόμος για την τελική συμφωνία και τη δημιουργία εξαιρετικών προϋποθέσεων νέας εξόδου στις αγορές, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το Μαξίμου γνωρίζει καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές για ταχεία ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης, τονίζοντας ότι το μεσοδιάστημα, μέχρι την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Ελλάδα, στα τέλη Νοεμβρίου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την υλοποίηση των εκκρεμοτήτων.