Πολιτική

Τεχνική ανοδική αντίδραση στο Χ.Α.


 Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι για ενδεχόμενο ανάληψης νέων μέτρων στις αρχές Μαρτίου, αλλά και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε στις αγορές δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα αποτελέσει την αρχή ενός ριμπάουντ στις παγκόσμιες μετοχές, ή αν η έντονη μεταβλητότητα και οι αναταράξεις στην Κίνα και η πτώση στο πετρέλαιο θα επισκιάσουν τη στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Η  ανοδική αντίδραση δημιουργεί προσδοκίες,  καθώς μάλιστα οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips έχουν βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα. Ομως οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και ξένων funds που κινούν την ελληνική αγορά αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τς βραχυχρόνιες προοπτικές, εκτιμώντας ότι πέραν της διεθνούς συγκυρίας η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από ενδογενείς παράγοντες.
Οι καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η επιφυλακτικότητα των δανειστών,  η καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς και κατ’επέκταση και της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους θα θα συνεχίσουν να προκαλούν αβεβαιότητα στο ΧΑ, συντηρώντας την υψηλή μεταβλητότητα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανοδική αντίδραση μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία για πωλήσεις ή η αφετηρία σταθεροποίησης των δεικτών, ώστε να αποφευχθεί η καταγραφή νέων χαμηλών 4ετίας και να να ακολουθήσει εν συνεχεία  η βελτίωση των αποτιμήσεων.

Οι καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η επιφυλακτικότητα των δανειστών, η επιβολή της παρουσίας και συμμετοχής του ΔΝΤ, η καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς και κατ’επέκταση και της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, οι τράπεζες επί μήνες δεν λύνουν το «καυτό» θέμα των «κόκκινων» δανείων – τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε νέο βραχνά.

Φανερά προβληματισμένος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία, που θα ακολουθήσει ο Γενικός Δείκτης στέκεται πέριξ των 530 μονάδων μαζεύοντας δυνάμεις για την επόμενη κίνηση.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ: Πρώτο «φράγμα» του πτωτικού κύματος οι 490 μονάδες

Διαγραμματικοί σταθμοί για μεν την άνοδο οι 550 με 560 μονάδες για δε την πτώση οι 500 με 490 μονάδες. Έτσι μια πιθανή προσπάθεια προσέγγισης των 550 μονάδων θα προκαλέσει μερική αλλαγή σκέψης της μέχρι τώρα καθοδικής τάσης επαναφέροντας στο τραπέζι τη ζώνη αντίστασης των 585 με 600 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση που ο δείκτης συνεχίσει την υπάρχουσα πορεία καθόδου θα πρέπει να τοποθετήσουμε ως πρώτο «φράγμα» του πτωτικού κύματος την περιοχή που εκτείνεται από τις 490 έως τις 475 μονάδες. Η oversold όμως κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει βασικοί ταλαντωτές ορμής δίνει ελαφρώς πόντους προς την ανοδική αποκλιμάκωσή τους συνάδοντας σε μια ανοδική κίνηση άμεσης ανάτασης.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχοντας απολέσει ένα 23% από τις αρχές του έτους πραγματοποιεί συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά μέσα σε μια εντεινόμενη γωνία πτώσης της τάξεως των 73 μοιρών, ένδειξη η οποία δείχνει την ένταση της συσπείρωσης του καθοδικού ελατηρίου. Πιθανή απελευθέρωση της πίεσης αυτής μπορεί να σπρώξει το δείκτη προς τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 157 με 165 μονάδων.

Στατιστικά συνεδρίασης

Στις 534 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο +2,17%, με όγκο 136 εκατ. τεμάχια και με το τζίρο στα 65 εκατ. ευρώ. Στις 148,28 μονάδες με άνοδο 3,76% έκλεισε ο FTSE 25. Εβδομαδιαία πτώση 4,32% για τον Γενικό Δείκτη και 6,14% για τον FTSE 25.

Στα 0,17 ευρώ έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 14,09%. Κέρδη +10,67% η Εθνική στα 0,249 ευρώ, +8,66% η Eurobank στα 0,74 ευρώ, +1,71% η Alpha Bank στα 1,78 ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν ΔΕΗ +4,37%, Ελλάκτωρ +3,57%, ΕΛΠΕ +0,84%, ΜΙΓ +1,59%, Motor Oil +0,11%, OTE +7,04%.