Άμυνα & Διπλωματία

Τετ α τετ Τσίπρα με Ερντογάν στην Άγκυρα – Τι επιδιώκει η Αθήνα


Eν μέσω της επιθετικής ρητορικής που εξακολουθεί να διατυπώνει η Τουρκία, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για το ομολογουμένως δύσκολο ταξίδι στην Άγκυρα, που «φιξαρίστηκε» για τις 5 Φεβρουαρίου και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν σταμάτησαν το προηγούμενο διάστημα, προεξέχοντος του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να «πυρπολούν» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για γαλάζια πατρίδα στο Αιγαίο και για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Με αφορμή την 23η επέτειο από τα Ίμια, η Άγκυρα έχει στήσει τις τελευταίες ημέρες ένα επικοινωνιακό παιχνίδι συνεπικουρούμενη από εγχώρια και πλήρως κατευθυνόμενα ΜΜΕ, που μεταδίδουν εικόνες τουρκικών πλοίων που περιπολούν στην περιοχή. Το τάιμινγκ της επικείμενης συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν αναμφίβολα δεν είναι… ιδανικό, ωστόσο όπως τονίζουν «πηγές» του υπουργείο Εξωτερικών αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο με την Τουρκία, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες που υπάρχουν.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η διακοπή του διαλόγου με την Άγκυρα, αποτελεί μια επιλογή που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, που θα λειτουργούσε ως επιταχυντής κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συνέχιση του διαλόγου λοιπόν, στο υψηλότερο επίπεδο είναι η ελληνική επιλογή, που θα συνδυαστεί με την κατάθεση των πάγιων θέσεων και αιτημάτων της Αθήνας για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Ζητούμενο η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο - Κλειδί το προσφυγικό

Η Αθήνα δεν περιμένει να προκύψουν σημαντικά βήματα από τις επαφές στην Άγκυρα. Αυτό που προέχει για το Μαξίμου, είναι να σταλούν συγκεκριμένα σαφή μηνύματα προς την τουρκική πλευρά, που σχετίζονται με την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο (περιορισμός των παραβάσεων σε θάλασσα και αέρα), ενώ σημείο «κλειδί» στην ελληνική ατζέντα αποτελεί και το προσφυγικό.

Το Μαξίμου επιθυμεί να λάβει μια νέα δέσμευση από την Άγκυρα ότι θα λάβει μέτρα προκειμένου να μην υπάρχει αύξηση στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Στην διευρυμένη ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται το Κυπριακό, όπου πάντως η Τουρκία εμμένει στην απορριπτική στάση επί των βασικών ελληνικών θέσεων (τέλος στις εγγυήτριες δυνάμεις, αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων), οι ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να αποφύγει το άνοιγμα της ατζέντας σε θέματα, όπως αυτό της Θράκης, στο οποίο είχε επιμείνει ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017.
 

Διαβαστε επισης