Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ που απορρέει από την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, που το Μαξίμου την «μεταφράζει» ως ένδειξη συμπαράστασης και βοήθειας για το χρέος και όχι μόνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέτει και πάλι το επίμαχο θέμα του ελληνικού χρέους στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής Θεσμών και να αφουγκραστεί τις σκέψεις και πεποιθήσεις τους αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ραντεβού του κ.Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Η στάση της Μέρκελ
Η Ανγκελα Μέρκελ έχει δώσει την «ελευθέρας» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει παιχνίδι αλλά και τις διαπραγματεύσεις κυρίως με το ΔΝΤ, για το ελληνικό χρέος. Το τελευταίο διάστημα, έχει μάλλον τηρήσει «σιγή ιχθύος», αφήνοντας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ευθύνη της γερμανικής έκφρασης πάνω στο ζήτημα του χρέους. Βέβαια αρκετοί είναι εκείνοι που πολλάκις έχουν διατυπώσει την άποψη, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας λειτουργεί αυτόνομα σε κάποιες περιπτώσεις, διαφοροποιώντας την θέση του από εκείνη της Μέρκελ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπιστώσει από κοντά, αν η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται πλησίον της άτεγκτης γραμμής Σόιμπλε, σε ότι αφορά στο χρέος, είναι αν τελικώς είναι πιο διαλλακτική και δίνει περιθώρια ευελιξίας και ουσιαστικών συζητήσεων. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στην κ.Μέρκελ ότι οι επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη λύση του ελληνικού χρέους και να γίνουν ο απόλυτος διαμορφωτής των εξελίξεων.
Η Ελλάδα ζητάει λύση για το χρέος, σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ίσως και μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, όμως τα μηνύματα από το Βερολίνο και δη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά. Κάθε άλλο… Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η Ανγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον «αριθμολάγνο» Σόιμπλε, θα εξετάσει και τους γεωπολιτικούς παράγοντες που σχετίζονται με την Ελλάδα και το ζήτημα του χρέους. Πόσο μάλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή, που οι ΗΠΑ και ο Μπαράκ Ομπάμα, δείχνουν ενδιαφέρον για την χώρα μας, που αποτυπώνεται και στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.
Συναντήσεις με Ολάντ και Γιούνκερ-O ρόλος της ΕΚΤ
Εκτός από το τετ α τετ με Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχει και επαφή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αν τελικά αυτός δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μια εξίσου σημαντική συνάντηση, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να γεφυρώσει το «χάσμα» ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, ενώ παράλληλα κάνει σκέψεις για πρόωρη ένταξη του Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.