Τεστάρει τα ελληνικά αντανακλαστικά η Άγκυρα, η οποία μπορεί να άρχισε τις προκλητικές ενέργειές της, με τον πλου του Orus Reis από την Κύπρο, όμως είναι σίγουρο ότι θα "ανέβει" προς το Αιγαίο.
Η ρητορική των Τούρκων υπουργών έχει δώσει τον τόνο των προκλήσεων και η έκδοση ΝΟΤΑΜ είτε για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είτε για ασκήσεις, δείχνει ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για κάτι μεγαλύτερο από αυτό που επιχειρήθηκε πέρυσι: την είσοδο του ερευνητικού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το περιστατικό εμβακούμβισης των φρεγατών.
Τα ελληνικά επιτελεία και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν προσεκτικά και δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση Δένδια στη Βουλή περί "απειλής".
Tο Oruc Reis εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες να πλέει νοτίως της Τουρκίας και βορείως της Κύπρου με τη συνοδεία των δύο βοηθητικών Ataman και Cengiz Han και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Το ερευνητικό και ο στολίσκος που το συνοδεύει σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ, θα παραμείνει στην περιοχή που περικλείει και μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Ημερομηνία που θα έχει υπογραφεί η νέα ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία.
Το σενάριο
Από το υπουργείο Εθνική Άμυνας θεωρείται σίγουρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να δοκιμάσει για μία ακόμη φορά τις αντοχές της χώρας μας, στο Αιγαίο με οποιαδήποτε μορφή και αν έχει: εμβακούμβιση, εμβολισμό σκάφους, επεισόδιο μεταξύ αλιέων ή με ακτοφυλακή, ή ακόμη και μέσω περιστατικού έρευνας και διάσωσης μεταναστών. Θεωρείται οποιοδήποτε "περίεργο" περιστατικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να στηθεί από την Τουρκία.
Όμως η Άγκυρα μπορεί αν επιχειρήσει παράλληλες προκλήσεις και περιστατικά σε Αιγαίο και Κύπρο δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποκτήσει μερίδιο στους υδρογονάθρακες που δεν τους ανήκει και στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να προχωρήσει και σε ανακήρυξη ΑΟΖ, όπως εμμέσως "απείλησε" ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αν τελικά προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ, θα είναι στο πλαίσιο της "Mavi Vatan" και θα επιχειρήσει να αποκόψει την ένωση της κυπριακής με την ελληνική ΑΟΖ (όποτε ανακηρυχθεί).
Και σε αυτό το σημείο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο όπως εκτιμούν κύκλοι από το εξωτερικό θα γίνει προσφυγή εφόσον η Τουρκία δει ότι πετυχαίνει τις επιδιώξεις περί μειωμένης έως μηδενικής επήρειας της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ