Επιχειρήσεις

Τεστ με… εκπτώσεις στις τράπεζες!


Βγαίνουν από το «λογαριασμό» τα αποτελέσματα του ελέγχου στα προβληματικά δάνεια. Σε τροχιά ανόδου ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ, υπό πίεση οι short.

Ένας μεγάλος κύκλος δυσάρεστων ειδήσεων και καταθλιπτικών προβλέψεων φαίνεται ότι κλείνει για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ θα προσφέρει γενναιόδωρες… εκπτώσεις στα τεστ αντοχής του 2018, ώστε οι τράπεζες να αποφύγουν μια τραυματική ανακεφαλαιοποίηση.

Μια σημαντική διευκόλυνση που προσφέρεται στις τράπεζες και θα τους επιτρέψει να δεχθούν λιγότερα «χτυπήματα» στην κεφαλαιακή βάση τους είναι ότι τα αποτελέσματα του πολυσυζητημένου ελέγχου στα προβληματικά δάνεια (Trouble Assets Review – TAR) δεν θα ληφθούν, τελικά, υπόψη για το stress test του 2018.

Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες από τα κορυφαία στελέχη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μήνου 2017.

Η διαδικασία του TAR ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει και να ολοκληρωθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2017 και, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα αποτελέσματα θα έπρεπε να προσμετρηθούν για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας στον ισολογισμό του 2017, βάσει του οποίου θα διενεργηθεί και το επόμενο stress test.

Όμως, η διαδικασία καθυστέρηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018, επηρεάζοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς από το τέλος του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς, όταν ήδη θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή στοιχείων για το τεστ αντοχής. Έτσι, το «χτύπημα» στην κεφαλαιακή βάση από το TAR δεν θα μετρηθεί για τους σκοπούς του τεστ αντοχής.

Επιπλέον, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα στελέχη της Πειραιώς στην τηλεδιάσκεψη, η ΕΚΤ θα «κάνει σκόντο» και όσον αφορά το χρόνο κλεισίματος του ισολογισμού 2017. Δηλαδή, ορισμένες δράσεις των τραπεζών για τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας (πωλήσεις θυγατρικών και προβληματικών δανείων) θα ληφθούν υπόψη, ακόμη και αν ολοκληρωθούν λίγο μετά το κλείσιμο των ισολογισμών του 2017.

Αυτή η «έκπτωση» μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, που περιμένει μεγάλο όφελος από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά υπάρχουν οι γνωστές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, ή της Alpha Bank, που εκκίνησε τη διαδικασία για την πώληση μεγάλου χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Όπως έχει αναφέρει το Σin, όλες αυτές οι «εκπτώσεις» από την ΕΚΤ έχουν στόχο να μην χρειασθεί, μετά το τεστ αντοχής, να προχωρήσουν οι τράπεζες σε ανακεφαλαιοποίηση, αλλά να τους δοθεί χρόνος για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους αργότερα, εντός της επόμενης διετίας και χωρίς να «τραυματισθούν» οι μέτοχοι, ή -το σπουδαιότερο- να προκληθεί μια αναστάτωση που θα επηρέαζε δυσμενώς την επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα, την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο.

"Ξυπνούν" οι μετοχές

Καθώς τα «μαύρα σύννεφα» των δυσοίωνων προβλέψεων απομακρύνονται από τον ορίζοντα των τραπεζών, στο Χρηματιστήριο έχει αρχίσει ήδη να βελτιώνεται αισθητά η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός δείκτης «έπιασε πάτο» 12μήνου στις 16 Σεπτεμβρίου, υποχωρώντας στις 614 μονάδες, αλλά έκτοτε έχει κερδίσει περισσότερο από 11% και έκλεισε χθες στις 684 μονάδες. Οι τεχνικές αναλύσεις υποδείκνυαν ότι με κλείσιμο πάνω από τις 681 μονάδες ο δείκτης θα έδινε σήμα αγοράς και μένει να φανεί στις προσεχείς συνεδριάσεις αν αυτό επιβεβαιώνεται.

Ρόλο – κλειδί στη βραχυπρόθεσμη πορεία των μετοχών του κλάδου θα έχουν, αναμφισβήτητα, τα fund που έχουν ανοίξει θέσεις short. Οι μεγαλύτερες από αυτές τις θέσεις (πάνω από 0,5% των μετοχών), που γνωστοποιούνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προς το παρόν δεν έχουν μειωθεί, αλλά αν συνεχισθεί η ανοδική πορεία οι short θα βρεθούν υπό πίεση και το ενδεχόμενο κλείσιμο θέσεων θα δώσει νέα δυναμική ανόδου στις μετοχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις