Οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές στο χρηματιστήριο, αντανακλώντας τις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές που διαμορφώνονται, καθώς οι δημοσιονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων στα επίπεδα του 2006(!) δείχνει ότι έχει ανακτηθεί πλέον η εμιστοσύνη της διεθνιούς επενδυτικής κοινότητας.
Ομως το ΧΑ έχει διανύσει ήδη μια μεγάλη ανοδική διαδρομή, τα βραχυχρόνια κέρδη είναι υψηλά και πολλά χαρτοφυλάκια προτιμούν να κάνουν ένα πρώτο "ταμείο" κατοχυρώνοντας αποδόσεις.
Ολες οι τελευταίες συνεδριάσεις - όπως και η σημερινή - ξεκίνησαν με πιέσεις και μικρές απώλειες, λόγω ρευστοποιήσεων προς διασφάλιση κερδών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον που τροφοδοτείται από τις προσδοκίες, απεδείχθη τελικά ισχυρότερο. Σήμερα το στοίχημα παραμένει μέχρι στιγμής αναοιχτό.
Στην αγορά επικρατεί επιφυλακτικότητα και οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν, με αξιόλογο όγκο συναλλαγών (τζίρος 9 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα).
Κλειδί για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη, όπου η ελληνική πλευρά αναμένει μία θετική σύσταση επί της αξιολόγησης και για την εκταμίευσηδόσης άνω των 5,5 δις. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σενάριο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και το "μαξιλάρι" ασφαλείας που χρειάζεται για την επιστροφή στις αγορές.
Ο χρηματιστηριακός κανόνας
Όμως, ο κανόνας στις αγορές είναι ότι η διόρθωση έρχεται όταν και ο τελευταίος απαισιόδοξος γίνεται αισιόδοξος. Το ΧΑ βρίσκεται κάπου κοντά σ’ αυτή τη φάση. Το μόνο που μπορεί να τον αποτρέψει – μάλλον να την αναβάλει για κάποιο διάστημα – είναι οι μαζικές τοποθετήσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Προς το παρόν οι εισροές συνεχίζονται, αλλά δεν είναι ακόμη ο… Πακτωλός που θα χρυσώσει» την αγορά. Οι περσσότερες μετοχές ανέβαιναν τις τελευταίες μέρες όχι λόγω μεγάλης ζήτησης, αλλά επειδή δεν υπήρχαν πρόθυμοι πωλητές: Ακόμη και τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να κλειδώσουν κέρδη, αναβάλουν τις ρευστοποιήσεις όσο βλέπουν να διατηρείται η ανοδική δυναμική.
Το «γύρισμα» μπορεί να ξεκινήσει από τις τράπεζες: Ο κλαδικός τους δείκτης βρίσκεται ενώπιον σημαντικής αντίστασης στις 930 μονάδες, την οποία δοκίμασε χθες να διασπάσει – χωρίς επιτυχία.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα το κυρίαρχο στοιχείο είναι η μεταβλητότητα. Οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στο ξεκίνημα, ακολούθησε ταχεία διολίσθηση και τώρα κινούνται με μικρές διακυμάνσεις χωρίς κατεύθυνση.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 835,5 μονάδες, με οριακές απώλειες περίπου 0,2%.
Ο FTASE25 στις 2.150 μονάδες, χάνει περίπου 0,3%. Με θετικό πρόσημο ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίηση(+0,2%)
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,5% και τώρα βρίσκεται οριακά στο κόκκινο (-0,1%). Eurobank +0,4%, Εθνική +0,1%, Alpha και Attiklhs -0,3%, Πειραιώς -0,7%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ΔΕΗ +2,5%, Motor Oil +2,2%, Aegean και ΟΠΑΠ +1,2%. Στο κόκκινο Coca-Cola -1,5%, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Follie -0,7%.