Διεθνή

Τέσσερις συλλήψεις για την επίθεση στη Νίκαια - Γιατί γίνεται στόχος η Γαλλία


Με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι να είναι νωπές, η Γαλλία έζησε νέα φρικη με περισσότερους από 80 νεκρούς τη νύχτα της Πέμπτης, στη Νίκαια.

Τέσσερις άνδρες από το περιβάλλον του Τυνήσιου δράστη της επίθεσης στη Νίκαια έχουν συλληφθεί, έγινε σήμερα γνωστό από γαλλική δικαστικη πηγή.

Η πρώην σύζυγός του, η οποία συνελήφθη χθες, Παρασκευή, εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να βρίσκεται υπό κράτηση. Από τους τέσσερις συλληφθέντες, η ταυτότητα των οποίων δεν διευκρινίσθηκε από τη δικαστική πηγή, ο ένας συνελήφθη χθες και οι τρεις άλλοι σήμερα το πρωί.

Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν ο 31χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς και αν τα κίνητρά του συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συλληψεις έγιναν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Νίκαιας. Δημοσιογράφος του Reuters είδε περίπου 40 μέλη των επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας να εισβάλουν σ' ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Μιολί, βόρεια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμου, όπου συνελήφθη ένα άτομο.

Ευάλωτη η Γαλλία

Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Ρόνια Κέμπιν, υπάρχει μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών λόγων που την καθιστούν ευάλωτη.

Μπορεί να μέχρι στιγμής να μην στοιχειοθετείται η σύνδεση του γαλλοτυνήσιου δράστη Μοχάμεντ Λαουαϊέ Μπουλέλ με ακραιφνείς ισλαμιστικές οργανώσεις, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η χώρα έχει πέσει επανειλημμένα θύμα πολύνεκρων επιθέσεων.

Η Ρόνια Κέμπιν, πολιτική επιστήμονας του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο (SWP), εξηγεί στην DW ότι υπάρχει μια σειρά αιτίων που καθιστούν τη Γαλλία τόσο ευάλωτη. Από τη μία η Γαλλία ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εμπλοκή στη διεθνή μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

«Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Γαλλία, εξαιτίας του αποικιακού παρελθόντος της, έχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα με διπλή υπηκοότητα, δηλαδή γαλλική και της εκάστοτε χώρας καταγωγής. Ο έλεγχος τέτοιων ατόμων είναι πολύ δύσκολος για τις γαλλικές αρχές. Δεν χρειάζονται βίζα για να εξέλθουν, να εισέλθουν και να παραμείνουν στη Γαλλία όπως άλλοι Σύροι, Τυνήσιοι και Αλγερινοί», υπογραμμίζει.

 

Η Ρόνια Κέμπιν εκτιμά ότι υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι, αναφέροντας τον πολύ αυστηρό διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας στη Γαλλία, γεγονός που, κατά την ίδια, συνέβαλε στο να διαφύγει από την προσοχή του κράτους το τι συμβαίνει στις μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας.

Η γερμανίδα πολιτική επιστήμονας εντοπίζει όμως και αιτίες που σχετίζονται με την οικονομική και κατ’ επέκταση την κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Όπως επισημαίνει η Ρόνια Κέμπιν, «η Γαλλία έχει πολύ υψηλή ανεργία αυτή τη στιγμή. Περίπου το 10% των πολιτών είναι άνεργοι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι σοβαρή, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως το 46% των νέων με μεταναστευτική καταγωγή πλήττονται από ανεργία και ως εκ τούτου από έλλειψη προοπτικής. Αυτό συνιστά εν δυνάμει λόγο ριζοσπαστικοποίησης στο εσωτερικό της χώρας. Τέλος, η συνεργασία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών παραμένει ανεπαρκής. Τα κενά που δημιουργούνται έτσι έχουν, όπως βλέπουμε και από τις επιθέσεις, συχνά καταστροφικές συνέπειες».