Διεθνή

Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες νεκροί στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν


Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για πυροβολισμούς στη μεθόριο, περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες, σύμφωνα με το Γερεβάν.

Σήμερα το πρωί «από τα πυρά των ένοπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν με κατεύθυνση θέσεις μάχης της Αρμενίας κοντά στο Νερκίν Χαντ (στη νοτιοανατολική Αρμενία) σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκε ένας στην αρμένικη πλευρά», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας σε ανακοίνωσή του.

Προηγούμενος απολογισμός του Γερεβάν έκανε λόγο για δύο νεκρούς στρατιώτες σε αυτό το περιστατικό.

Από την πλευρά της η υπηρεσία φύλαξης συνόρων του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ο αζέρικος στρατός διεξήγαγε «επιχείρηση αντιποίνων» σε απάντηση σε «πρόκληση» των αρμένικων δυνάμεων χθες Δευτέρα το βράδυ από την οποία τραυματίστηκε ένας Αζέρος στρατιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, οι δυνάμεις της Αρμενίας πυροβόλησαν δύο φορές χθες το βράδυ εναντίον θέσεων του αζέρικου στρατού «με κατεύθυνση το χωριό Κοχνανάμπι, στην περιοχή Τοβούζ».

Μετά τη σημερινή επιχείρηση «το στρατιωτικό φυλάκιο από το οποίο προήλθαν τα πυρά αυτά (…) καταστράφηκε εντελώς», διαβεβαίωσε η υπηρεσία φύλαξης συνόρων του Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα υποσχέθηκε «μια ακόμη πιο αποφασιστική και αυστηρή απάντηση» σε «οποιαδήποτε πρόκληση» στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, αναφέροντας ότι «δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ζήτησε από «τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του Ιλχάμ Αλίεφ στην προεδρία του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο 62χρονος ισχυρός άνδρας του Μπακού ενισχύθηκε από τη στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων.

Τότε ο αζέρικος στρατός με μια επιχείρηση- αστραπή απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του ορεινού αυτού θύλακα που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου ήταν Αρμένιοι. Μετά τη νίκη του Μπακού δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέφυγαν στην Αρμενία.

Συμφωνία μη επίθεσης

Ωστόσο το Γερεβάν ανησυχεί ότι ο Αλίεφ έχει και άλλες εδαφικές βλέψεις, κυρίως να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμένικη περιφέρεια Σιουνίκ ώστε να ενώσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

Υπό αυτό το πρίσμα η Αρμενία έγινε μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που διεξάγει έρευνες και δικάζει ανθρώπους που κατηγορούνται για τα πιο σοβαρά εγκλήματα.

Το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει ότι επιδιώκει εδαφικά κέρδη.

Όμως η ισορροπία μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο παραμένει εύθραυστη: τα περιστατικά με πυροβολισμούς, όπως το σημερινό, είναι συχνά στη μεθόριο.

Για τον λόγο αυτό πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν, καθώς οι διαφωνίες και οι πηγές έντασης έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας ξεχωριστά, δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε δηλώσει ότι πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν να υπογράψουν «συμφωνία μη επίθεσης» εν αναμονή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Αλίεφ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί «νέο πόλεμο».

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 οι δύο χώρες είχαν δεσμευθεί να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» για να «εξομαλύνουν» τις σχέσεις τους. Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου.

Διαβαστε επισης