Πολιτική

Τέσσερα χρόνια λειτουργίας των "Checkpoint" στην Ελλάδα


 Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης "Checkpoint" συμπλήρωσαν τέσσερα χρόνια συνεισφοράς στη δημόσια υγεία της χώρας. Εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2012 μία νέα φιλοσοφία εξέτασης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε ένα φωτεινό και φιλόξενο περιβάλλον στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι μη κλινικές δομές "Checkpoint" έχουν διενεργήσει μέχρι σήμερα πάνω 53.000 εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλά ποσοστά καθυστερημένων διαγνώσεων HIV, ενώ εκτιμάται ότι το 23% των οροθετικών ατόμων στη χώρα δε γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του. Ακριβώς για αυτό το λόγο η συμβολή των "Checkpoint" στη δημόσια υγεία κρίνεται σημαντική, καθώς το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων HIVστην Ελλάδα έγινε στα συγκεκριμένα Κέντρα, ενώ το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 31% το 2015 και έφτασε στο 39% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι ωφελούμενοι των "Checkpoint" εξετάζονται δωρεάν και ανώνυμα με τη μέθοδο "rapidtest", που χρησιμοποιεί μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν σε ένα μη επικριτικό πλαίσιο με τους ειδικά εκπαιδευμένους ενημερωτές από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και με τη σεξουαλική υγεία εν γένει.

Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ανιχνεύσουν αντισώματα σε έναν από τους ιούς HIV ή HCV ή βγει αντιδρών το αυστραλιανό αντιγόνο για τον ιό HBV, τότε με τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου γίνεται διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επιβεβαιωτική εξέταση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία το 95% των αντιδρώντων αποτελεσμάτων διασυνδέθηκαν επιτυχώς με το εθνικό σύστημα υγείας και παρέμειναν σε θεραπεία.

Τα "Checkpoint" αποτελούν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" σε συνεργασία με το "AidsHealthcareFoundation" (AHF) και με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στους κύριους χρηματοδότες της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται οι εταιρείες Abbvie, BristolMyersSquibb, Janssen, Gilead, GlaxoSmithKline και MSD.