Ενέργεια

Γ. Περιστέρης/ΤΕΡΝΑ: Να παραμείνει ισχυρή η ΔΕΗ, ανάγκη για επιτάχυνση στα έργα ΑΠΕ


Να αυξηθεί ο ρυθμός εγκατάστασης νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να επιταχυνθούν οι διασυνδέσεις και να ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε «μπαταρία» για τον ευρωπαϊκό Νότο ζήτησε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

"Υπολειπόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την διείσδυση των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να εξαρτώμαστε ακόμα σε μεγάλο βαθμό από κυρίως εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, με αρνητικότατες συνέπειες στο κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας", ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

Για τις διασυνδέσεις των νησιών τόνισε ότι αν είχαν γίνει εγκαίρως το όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν της τάξης των 4 - 5 δισ. ευρώ και το κόστος των επενδύσεων θα είχε πλήρως αποσβεστεί ενώ σήμερα οι καταναλωτές πληρώνουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ επί πολλά έτη μέσω των ΥΚΩ για να παραμείνει σε λογικά επίπεδα το κόστος ρεύματος για τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές και παρόλα αυτά η Κρήτη έχει έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδυναμίας κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Αν είχαμε εγκαίρως προχωρήσει με το τρίπτυχο ΑΠΕ - Διασυνδέσεις - Αποθήκευση, όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν νωρίτερα θα είχαν εγκαίρως αντιμετωπιστεί", ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Εξάλλου σε ερώτηση για την ΔΕΗ και τους διαγωνισμούς για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε: "Πάγια θέση μας εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και υγιή ΔΕΗ. Τόσο επειδή η ΔΕΗ είναι περιουσία του ελληνικού λαού όσο κι επειδή είναι απαραίτητη ως ισχυρός και υγιής ενεργειακός πυλώνας για την ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος. Με χαρά βλέπουμε ότι πλέον σε αυτή την άποψη έχουν συμπαραταχθεί κι άλλοι. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να βοηθηθεί ώστε να παραμείνει ισχυρή. Και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να βρεθεί λύση και στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων".

Η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1166 MW, έχοντας υπερβεί τον στόχο των 1.000 ME που είχε θέσει, ενώ νέος στόχος είναι τα 2.000 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εταιρεία προωθεί παράλληλα δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, ένα υβριδικό στην Κρήτη με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα