Ενέργεια

Τεμαχίζεται για να πουληθεί η ΔΕΠΑ- Προσλήψεις και προμήθειες στη ΔΕΗ


Τρία κομμάτια θα γίνει η ΔΕΠΑ για να δοθεί σε ιδιώτες, ενώ στη ΔΕΗ θα υλοποιηθεί σχέδιο «εκσυγχρονισμού», το οποίο αντί ρηξικέλευθων μέτρων για την οικονομική αναστήλωση της εταιρείας, περιλαμβάνει… προσλήψεις προσωπικού με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους  και… «ευελιξία» στις προμήθειες.

Μετά από κυοφορία δύο μηνών, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τις δύο εταιρείες που αποτελούν τον κορμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας, παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο – και έλαβαν βέβαια την τυπική έγκριση για να προχωρήσει η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Για τη ΔΕΗ που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι», ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης  δεν είχε πολλά να πει και να εισηγηθεί, πέρα από τις γνωστές γενικότητες περί αναδιάρθρωσης με στόχο τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται λοιπόν στις προσλήψεις και στις προμήθειες…

Προσωπικό, διευθυντές, εθελουσία έξοδος

Στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπεται ότι:

1. Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και γίνονται πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσλήψεων αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας

2. Καταργείται η μονιμότητα γενικών διευθυντών και διευθυντών. Θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης που θα απευθύνονται στο προσωπικό της ΔΕΗ αλλά και εκτός εταιρείας.

3. Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά.

4. Τίθενται προϋποθέσεις για εθελούσια έξοδο κατά το πρότυπο της εθελούσιας του 2012 στον ΟΤΕ, χωρίς επιβάρυνση για το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλαγή μοντέλου

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το νομοσχέδιο για τα ενεργειακά επικεντρώνεται στα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τροποποιείται, με κατευθυντήριο άξονα την παραχώρηση μεγαλύτερων «κομματιών» σε ιδιώτες.

Η υπάρχουσα εταιρεία θα κρατήσει μόνον τις εμπορικές δραστηριότητες στον τομέα φυσικού αερίου. Με απόσχιση των άλλων κλάδων της θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες («ΔΕΠΑ Υποδομών» και «ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων»), για τις οποίες προγραμματίζεται να κινηθούν γρήγορα  διαδικασίες πώλησης πλειοψηφικών πακέτων – ή του συνόλου των μετοχών τους.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κρατήσει τις συμμετοχές σε ΕΠΑ Αττικής, το χονδρικό εμπόριο, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, την αεριοκίνηση και τις συμβάσεις προμηθειών αερίου. Οσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της δεν έχει αποσαφηνισθεί τις ακριβώς προβλέπεται στο ν/σ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα μπορεί να πουληθεί το σύνολο των μετοχών (66%) που θα έχει το Δημόσιο, καθώς και το 34% που αντιστοιχεί στα ΕΛΠΕ.
Για την  ΔΕΠΑ Υποδομών (με συμμετοχές σε ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) προβλέπεται ότι θα μεταβιβασθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το 66%  των μετοχών της, για να βγουν εν συνεχεία προς πώληση.

Στην ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων θα περάσουν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις εταιρίες που υλοποιούν έργα όπως οι αγωγοί IGB, Poseidon, EastMed, IGI.

Διαβαστε επισης