Ελλάδα

Τέλος στη μέθοδο "fracking" για την εξόρυξη υδρογονανθράκων βάζει το ΥΠΕΝ


Κατά τη διάρκεια της τελετής μονογραφής σχετικά με τη σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε την απαγόρευση της μεθόδου fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η εφαρμογή της υδραυλικής ρωγμάτωσης και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, κ. Σταθάκης τόνισε πως η χώρα μας έχει ενσωματώσει την πιο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία που βασίζεται στην σχετική Κοινοτική Οδηγία του 2013, ενώ σημείωσε ότι θα αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση του fracking, υπογραμμίζοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει προγράμματα προστασίας και αντιμετώπισης κινδύνων, αυστηρούς ελέγχους καθώς και ότι οι περιοχές Natura θα μείνουν άθικτες.

Παράλληλα, ανέφερε πως με τη μονογραφή για το Ιόνιο κλείνει ο μεγάλος κύκλος των συμβάσεων που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και η χώρα μπαίνει με αξιόπιστο τρόπο και μεγάλες επενδύσεις στη φάση των ερευνών, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για σημαντική και φιλόδοξη παραχώρηση.

Εν συνεχεία, δήλωσε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, που περιλαμβάνουν στρεμματική αποζημίωση κατά τη φάση των ερευνών, φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% για τις Περιφέρειες, όταν υπάρξει παραγωγή συν σταθερά μισθώματα που θα εισπράττει το Δημόσιο επί του τζίρου. Πόροι οι οποίοι θα προσανατολιστούν στο ταμείο των γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού, συνέχισε ο ΥΠΕΝ.

"Η Ελλάδα, κατέληξε, ανοίγει το δρόμο για να μετατραπεί όπως και πολλές γειτονικές χώρες σε εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων με το μέγιστο όφελος για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες", κατέληξε

Αξίζει να σημειωθεί πως τις έρευνες στην περιοχή του Ιονίου αναλαμβάνει η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ισπανική REPSOL.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, Μετά τη μονογραφή τους, οι συμβάσεις τόσο για το Ιόνιο όσο και για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή.