Να απαγορεύσει όλα τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ σκοπεύει η Βρετανία μέχρι το 2040 και να τα αποσύρει πλήρως από τους δρόμους δέκα χρόνια μετά, οπότε όλα τα οχήματα θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Μάικλ Γκόουβ, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα ανάλογο σχέδιο είχε ανακοινώσει και η κυβέρνηση της Γαλλίας.
Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα για την μείωση της μόλυνσης του αέρα, έχοντας χάσει δικαστικές μάχες που ξεκίνησαν εναντίον της ακτιβιστικές οργανώσεις.
«Οι Συντηρητικοί περιλάμβαναν στο μανιφέστο τους τη δέσμευση, ότι μέχρι το 2050 δεν θα υπάρχουν πετρελαιοκίνητα οχήματα στους δρόμους μας. Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα κυκλοφορούν νέα βενζινοκίνητα ή ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα μέχρι το 2040», είπε ο Γκόουβ σε συνέντευξή του στο BBC.
Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση θα διαθέσει στις τοπικές αρχές σύντομα 200 εκατομμύρια στερλίνες για ένα σχέδιο περιορισμού της πρόσβασης ντιζελοκίνητων οχημάτων στους δρόμους.
Ο Γκόουβ τάσσεται υπέρ των περιορισμών ανά δρόμο για τα οχήματα ντίζελ αντί της άμεσης απαγόρευσής τους από τα κέντρα των πόλεων ή τα ακριβά μέτρα απόσυρσης.
Σύμφωνα με το BBC, οι υπουργοί ανησυχούν ότι μπορεί να κατηγορηθούν πως «τιμωρούν» τους οδηγούς των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, οι οποίοι, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, αγόρασαν τα οχήματά τους έπειτα από την ενθάρρυνση που είχαν από την τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών, επειδή είναι λιγότερο ρυπογόνα.
Η μόλυνση του αέρα θεωρείται ότι συνδέεται με περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο - επισημαίνει το BBC- και τα μεταφορικά μέσα συμβάλλουν στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η κακή ποιότητα του αέρα είναι «ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος» για την δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.