Χρηστικά

Τέλος οι εξαιρέσεις από τα τεκμήρια!


Κανονικά θα εφαρμοστούν φέτος τα τεκμήρια για τη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η εξαίρεση ή το ειδικό καθεστώς που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 των πληττόμενων της πανδημίας, δεν θα επαναληφθεί για τα εισοδήματα του 2021 που θα φορολογηθούν το 2022.

Αυτό σημαίνει, ότι εκείνοι που έχουν τεκμαρτές δαπάνες υψηλότερες από το δηλωθέν εισόδημά τους, θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

Η εξαίρεση ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020, επειδή τους περισσότερους μήνες του χρόνου, η οικονομία ήταν σε… καταστολή, αφού τα περισσότερα καταστήματα και δραστηριότητες ήταν σε αναστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξαίρεση από τα τεκμήρια φέτος θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, που ήταν σε αναστολή για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών που σημαίνει ότι είναι μόνο οι απασχολούμενοι σε δραστηριότητες στον καλλιτεχνικό χώρο.

Σημειώνεται ότι το 2019 (έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων 2.092.487 φορολογούμενοι, υπόχρεοι και σύζυγοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,41 δισ. ευρώ και πλήρωσαν αισθητά αυξημένο φόρο, σε σχέση με τον φόρο που αναλογούσε στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στις περιπτώσεις που το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών είναι υψηλότερο του πραγματικού, πρώτα γίνεται υπολογισμός του φόρου στο πραγματικό εισόδημα και στη συνέχεια υπολογίζεται ο φόρος επί της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στο δηλούμενο και το τεκμαρτό εισόδημα.

Εάν πρόκειται για μισθωτό-συνταξιούχο, η διαφορά φορολογείται με βάση την κλίμακα των μισθωτών, ενώ εάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με βάση την κλίμακα των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ποια είναι τα τεκμήρια

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

  1. Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
  2. Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.
  3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  5. Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
  6. Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
  7. Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.
  8. Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ευρώ ή με τη λήψη δανείων.

Βέβαια, η διαδικασία κάλυψης, δεν είναι πάντα επιτυχής, εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και τα εισοδήματα.

Διαβαστε επισης