Πολιτική

Τέλος μνημονίου, αρχή διεκδικήσεων στην Κύπρο


 Η προδιαγεγραμμένη έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς των οργανωμένων συνόλων, δημιουργώντας μαζικές διεκδικήσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, οι τράπεζες, τα ξενοδοχεία, οι ουσιώδεις υπηρεσίες και οι μεταφορές.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο αντίδρασης στα αιτήματα των οργανωμένων φορέων, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος και η παράλληλη εξάλειψη της ανάγκης διακρατικής χρηματοδότησης.

Η στάση του νομοθετικού σώματος στην αντίδραση των κρατικών γιατρών προμηνύει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτεία.

Οι κυβερνητικοί ιατροί κατήλθαν προχθές σε εξάωρη στάση εργασίας με αποτέλεσμα να παραλύσουν τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτηρίων παγκύπρια.

Ανέστειλαν τα μέτρα μετά τις διαβεβαιώσεις της βουλής ότι αποσύρεται προσωρινά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι ιατροί του δημοσίου αντιδρούν στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 65ο στο 68ο έτος.

Τη σκυτάλη από τους ιατρούς πήραν οι νοσηλευτές του κρατικού τομέα οι οποίοι ανακοίνωσαν την ερχόμενη Δευτέρα εξάωρη στάση εργασίας αξιώνοντας επίλυση των χρόνιων, όπως λένε, προβλημάτων του κλάδου.

Την ίδια ώρα σοβεί μεγάλη κρίση στον ξενοδοχειακό τομέα, ευτυχώς πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τα αρμόδια όργανα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ ομόφωνα αποφάσισαν να κηρύξουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε καθεστώς απεργίας, υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες παραβιάζουν συστηματικά και καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, στον τραπεζικό τομέα η συντεχνία ΕΤΥΚ έχει ανοικτά μέτωπα στον Συνεργατισμό και στην Ελληνική Τράπεζα.

Στον Συνεργατισμό εκκρεμεί η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και, εν μέσω διαφωνιών, οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν ήδη απεργία τον Δεκέμβριο.

Στην Ελληνική Τράπεζα παραμένει σε εκκρεμότητα η εργατική διαφορά που έχει προκύψει με αφορμή την πλήρωση θέσεων από εξωτερικούς και όχι από το υφιστάμενο προσωπικό.

Το χρονικό πλαίσιο που τέθηκε για επίλυση των δύο ζητημάτων έχει εξαντληθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στη Cyta καθώς τα νομοσχέδια που αφορούν στην αποκρατικοποίηση του οργανισμού εκκρεμούν στη βουλή και η κυβέρνηση δια του υπουργού οικονομικών αιτείται την ψήφιση τους.

Όλες οι συντεχνίες στον οργανισμό αντιδρούν κατά της αποκρατικοποίησης της αρχής και ήδη προειδοποίησαν με λήψη μέτρων.

Στην Αρχή Ηλεκτρισμού, που έχει αφαιρεθεί από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε ήδη απεργία με αφορμή την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας για νομικό διαχωρισμό της.

Εργατική αναταραχή προκλήθηκε και στην εταιρεία λεωφορείων Ζήνων στη Λάρνακα καθώς οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε απεργία αξιώνοντας από την εργοδοτική πλευρά να εφαρμόσει, όπως υποστηρίζουν, αυτά που έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της στην παρουσία της υπουργού εργασίας.

Σήμερα έχει διευθετηθεί μεσολαβητική συνάντηση υπό τον γενικό διευθυντή του υπουργείου συγκοινωνιών με στόχο την άρση των μέτρων.

Στον χορό των δυναμικών αντιδράσεων μπήκαν και οι οδηγοί ταξί του συνδέσμου Λευκωσίας οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή των αντιπροσώπων.

Ο σύνδεσμος των οδηγών ταξί ζητά πάταξη της παρανομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού και διάφορα κίνητρα, καθώς, όπως λένε, το κόστος εργασίας τους είναι πολύ ψηλό και ασύμφορο.

Στα πολλά αιτήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση βρίσκεται και αυτό των εκπροσώπων ταμείων προνοίας για περαιτέρω αποζημίωση για το κούρεμα που έχουν υποστεί το 2013, πέραν των €300 εκ. που παραχωρήθηκαν εκ των υστέρων για μετριασμό των συνεπειών του. Σε εγρήγορση βρίσκονται τόσο οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής όσο και οι κάτοχοι αξιογράφων.