Πολιτική

Τέλος η αυτονομία του ΣΕΠΕ - Οι επιπτώσεις


Την κατάργηση της οργανωτικής και επιχειρησιακής αυτονομίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έκανε γνωστή με χθεσινοβραδυνή  ανάρτηση στο facebook o Ειδικός Γραμματέας του Παναγιώτης Κορφιάτης.
 
Το ΣΕΠΕ, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Εργασίας, υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζί  με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
 
Στo ίδιο κείμενο ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ  Παναγιώτης Κορφιάτης εξηγεί τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη:

  1. Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.
  2. Ένα ελεγκτικό Σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.
  3. Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ  άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης.

«Η ιστορία του πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία», σημειώνει ο Π. Κορφιάτης και καταλήγει: «Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπεράσματα, δυστυχώς για τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας».

Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης η εποπτεία του ΣΕΠΕ περνάει στην Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη. 

Αχτσιόγλου: Υποβαθμίζεται το ΣΕΠΕ 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε την ακόλουθη δήλωση για το ΣΕΠΕ:  

«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».