Χρηστικά

Τέλος επιτηδεύματος: «Γενναία» μείωση το 2023, κατάργηση το 2024 σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ


To «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργησή του εν ευθέτω χρόνο, αποτελούσε μια από τις κύριες φορο-ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από το 2019. Μεσολάβησε, όμως η πανδημία, τα κρατικά κονδύλια για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αποδόθηκαν με τη μορφή άλλων θετικών μέτρων και η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος έμεινε ανεφάρμοστη. 

Παρέμεινε, όμως, «ζωντανή» και στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επεξεργάζεται ξανά την περίπτωση να την ενεργοποιήσει, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν. Σύμφωνα με «πηγές» από το ΥΠΟΙΚ, το σχέδιο που έχει τεθεί υπό εξέταση, προβλέπει μείωση κατά 30% - 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023, για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα για το 2024, πάλι υπό τον αστερίσκο των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπάρχει η σκέψη για πλήρη κατάργησή του.

Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν ως προπομπό της παρέμβασης συνολικά στο τέλος επιτηδεύματος, την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ και η οποία προβλέπει το εξής: μείωση κατά 40% του τέλους για τα επόμενα τρία χρόνια, για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία, καθώς και πλήρη απαλλαγή για τα έτη 2022, 2023 και 2024, για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Υπέρμαχος της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και στην τελευταία της αξιολόγηση προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα φόρο που θέτει φραγμούς και προβλήματα στην επιχειρηματικότητα.

Τι ισχύει με το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος, το μνημονιακό αυτό χαράτσι που εφαρμόστηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά, επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ζημιές ή μηδενική δραστηριότητα, ενώ το γλιτώνουν όσοι δηλώσουν αδράνεια.
Κάθε χρόνο το τέλος επιτηδεύματος κοστίζει 430 εκατ. ευρώ, στα μπλοκάκια και στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνιστά ένα σημαντικό έσοδο για τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η κατάργησή του κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο συμβεβαιώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ.

Το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος καταλογίζεται και εισπράττεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές το εν λόγω φορολογικό έτος (στην προκειμένη περίπτωση 2021), εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, ενώ σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα καταλογίζεται ακόμα και σε όσους δεν έχουν εκδώσει καμία απόδειξη, αλλά φαινόταν στην εφορία ενεργοί.
 

Διαβαστε επισης