Τράπεζες

Τελεσίγραφο Εθνικής για ΛΕΠΕΤΕ


Την τελευταία της… προσφορά προς τους συνταξιούχους – δικαιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης έκανε, με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αυξάνοντας κατά 15%, στα 35 εκατ. ευρώ, το ποσό που δηλώνει ότι μπορεί να καταβάλλει στο εξής σε ετήσια βάση για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα πληρώνονται μέσω του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ) και όχι από τον ΛΕΠΕΤΕ.

Η απεμπλοκή της τράπεζας από την υποχρέωση να καλύπτει τις επικουρικές συντάξεις, την οποία ανέλαβε το 1949 μέσω συμφωνίας με το προσωπικό, φαίνεται ότι αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της για την επίτευξη μεγάλης μείωσης του κόστους λειτουργίας (OPEX), όπως φαίνεται σε γράφημα που έχει περιληφθεί στην παρουσίαση που έγινε, την Πέμπτη, σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο.


Ειδικότερα, στόχος είναι να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη από 75% των εσόδων, ποσοστό πολύ υψηλό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και για τα διεθνή δεδομένα, στο 45%. Σε αυτό τον υπολογισμό, για τη μείωση από 926 εκατ. ευρώ σε 800 εκατ. ευρώ, η Εθνική, όπως αναφέρεται σε σημείωση στο γράφημα, δεν λαμβάνει υπόψη καταβολές στο Λογαριασμό Επικούρησης.

Σημειωτέον ότι τα στοιχεία εκκίνησης, δηλαδή τα 926 εκατ. ευρώ του 2018 δεν περιλαμβάνουν καταβολές στον ΛΕΠΕΤΕ και το ίδιο ισχύει για τα προβλεπόμενα 800 εκατ. ευρώ του 2022. Περιλαμβάνονται, όμως, στους υπολογισμούς ετήσιες καταβολές 35 εκατ. ευρώ για «ΛΕΠΕΤΕ – Επικουρικό Ταμείο»: αυτό είναι το ποσό που η τράπεζα υπολογίζει ότι θα πληρώνει στο ΕΤΕΑΕΠ για τους συνταξιούχους – δικαιούχους ΛΕΠΕΤΕ και είναι κατά 15% αυξημένο από την πρόταση για 30 εκατ. ευρώ, που είχε υποβάλει ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους των συνταξιούχων, που είχε γίνει πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέμα επιβίωσης

Είναι προφανές ότι για την Εθνική το θέμα της μη κάλυψης των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ έχει μετατραπεί σε θέμα επιβίωσης: Αν αντί των 35 εκατ. ευρώ που δεσμεύεται να πληρώνει, η τράπεζα κατέβαλε έως και 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για να καλύπτονται πλήρως οι παροχές του ΛΕΠΕΤΕ, θα έπρεπε να προστεθεί ένα ετήσιο κόστος της τάξεως έως και 85 εκατ. ευρώ, που θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια για τη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Τα 35 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι είναι το τελευταίο σημείο υποχώρησης που θα κάνει η τράπεζα στη διαπραγμάτευση για τον ΛΕΠΕΤΕ. Στο εξής, οποιαδήποτε υπαναχώρηση από αυτή τη δέσμευση ενώπιον των θεσμικών επενδυτών θα ερμηνεύεται αρνητικά για την αξιολόγηση της αποτίμησης της μετοχής της και θα έχει σοβαρή επίδραση στη χρηματιστηριακή της αξία.

Η διοίκηση της Εθνικής, όπως φαίνεται από σχετική σημείωση στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου 2019, όπου δεν υπάρχει αναλυτική αναφορά στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και στις σχετικές δικαστικές αντιπαραθέσεις με συνταξιούχους, επιμένει στην πρόβλεψή της, που βασίζεται σε γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων, ότι από τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, δηλαδή και όσες αφορούν το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, δεν θα υποστεί ουσιαστικές επιβαρύνσεις.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική διατηρεί σταθερές σε σχέση με πέρυσι, στα 67 εκατ. ευρώ, τις προβλέψεις που έχει σχηματίσει για επιβαρύνσεις από τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, εκτιμώντας ότι ο Άρειος Πάγος, στον οποίο συζητείται σύντομα, για πρώτη φορά, αίτηση αναίρεσης για πρωτόδικη δικαστική απόφαση για τον ΛΕΠΕΤΕ, θα απορρίψει τις αιτιάσεις των συνταξιούχων περί εγγυημένων παροχών και δεν θα υποχρεωθεί η τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα του Λογαριασμού.

Ανάγκη συμφωνίας

Η διοίκηση της Εθνικής, όπως φάνηκε και από όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους, την Παρασκευή, ο Παύλος Μυλωνάς, επιμένει στην ανάγκη να συμφωνηθεί με κυβέρνηση και συνταξιούχους η μεταφορά των συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ, όπου η τράπεζα θα καταβάλλει τα 35 εκατ. ευρώ ετησίως, τουλάχιστον έως και το 2022, ώστε οι συντάξεις να παραμείνουν υψηλότερες από το μέσο όρο των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ.

Ο κ. Μυλωνάς αναγνώρισε ότι, αν και πρέπει να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, αυτή προς το παρόν δεν διαφαίνεται, λόγω των υψηλών απαιτήσεων από πλευράς συνταξιούχων. «Οι συνταξιούχοι της Εθνικής πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν σύνταξη τέσσερις φορές υψηλότερη από το μέσο Έλληνα», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής θα πρέπει να καλυφθούν από το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς αποτελεί θεσμική υποχρέωση του κράτους να παρέχει επικουρικές συντάξεις, ενώ έγινε πριν λίγες εβδομάδες μια κίνηση από πλευράς μερίδας συνταξιούχων για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της ένταξης στο ΕΤΕΑΕΠ, ώστε να καλυφθεί και η απαίτηση της κυβέρνησης να υπάρχει συναίνεση από πλευράς συνταξιούχων.

Όμως, το γεγονός ότι φέρονται να συγκεντρώθηκαν μόνο 2.500 υπογραφές, επί συνόλου σχεδόν 17.000 δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και το ότι η χώρα εισήλθε στην προεκλογική περίοδο, εμπόδισαν την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας από την υπουργό Εργασίας, μια τροπολογία που είναι ήδη έτοιμη προς κατάθεση εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν είναι σαφές αν η κίνηση για την ένταξη των συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ θα συνεχισθεί αμέσως μετά τις εκλογές από την κυβέρνηση. Βέβαιο είναι, όμως, ότι η τράπεζα θα επιμείνει στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ και δεν θα προχωρήσει σε άλλη διαπραγμάτευση για το θέμα. Στη χειρότερη περίπτωση, όπως εκτιμούν τα στελέχη της, το θέμα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης (από τον Άρειο Πάγο). Στη συνέχεια, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της διοίκησης για δικαστική επικράτηση, θα πάψει να έχει οποιοδήποτε νόημα η επιμονή συνταξιούχων στην άρνηση μεταφοράς στο ΕΤΕΑΕΠ...