Αγορές

Τέλειωσε η ομηρία του MSCI με τζίρο €255 εκατ. στο ΧΑ


Τελειώνει η ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά λόγω αναθεώρησηςτων δεικτών MSCI, με αποτέλεσμα  να υποστεί τεράστιες απώλειες και να χαθεί πάνω από 1,2 δισ. κεφαλαιοποίησης. Με καταιγισμό προσυμφωνημένων συαλλαγών μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ολοκληρώθηκαν οι μεταβιβάσεις μετοχών από index funds που ακολουθούν τον MSCI. Στα 255(!) εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί πλέον να "ανασάνει" χωρίς την πίεση εσπευσμένων αναγκαστικών ρευστοποιήσεων και να μπεί σε τροχιά ανάκαμψης, εστιάζοντας στην πορεία της οικονομίας, στις θετικές δημοσιονομικές προοπτικές και στις επιδόσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Οι τρεις τραπεζικές μετοχές που διαγράφηκαν από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της MSCI είχαν σήμερα τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, αξίας συνολικά σχεδόν 165 εκατ. ευρώ και έκλεισαν με θετικό πρόσημο:

  • Πρώτη ήταν η μετοχή της Eurobank, με αξία συναλλαγών 88,4 εκατ. ευρώ, και άνοδο κατά 1,62%. Χάρη στο deal με την Grivalia, η μετοχή της τράπεζας έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 20,4%.
  • Ακολούθησε ο τίτλος της Εθνικής, με συναλλαγές αξίας 53,5 εκατ. ευρώ και άνοδο κατά 3,41%. Η μετοχή έχασε 2,48% αυτή την εβδομάδα.
  • Στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς έγιναν συναλλαγές αξίας 23,75 εκατ. ευρώ και έκλεισε με άνοδο 0,57%, ενώ έχασε 8,95% αυτή την εβδομάδα.

Συνολικά έξι μετοχές (οι τρεις που αναφέρθηκαν και οι τίτλοι των Motor Oil, Alpha και ΟΤΕ) έκλεισαν σήμερα τη συνεδρίαση με αξία συναλλαγών πάνω από 10 εκατ. ευρώ η καθεμιά και άλλες τέσσερις με συναλλαγές πάνω από 1 εκατ. ευρώ (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Όλες έκλεισαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, σε μια ένδειξη ότι οι ξένοι θεσμικοί ενεργοποιούνται και ψάχνουν ευκαιρίες τοποθετήσεων, καθώς σταματούν οι πιέσεις που είχε προκαλέσει η αναθεώρηση των δεικτών της MSCI.

Μεγάλες εκροές

Η μεγάλη αξία των σημερινών συναλλαγών επιβεβαιώνει, πάντως, τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις που είχαν γίνει από τους αναλυτές για τις εκροές κεφαλαίων λόγω της αναθεώρησης. Η Societe Generale περίμενε εκροές της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Wood είχε υπολογίσει τις εκροές σε 200 εκατ. ευρώ και οι αριθμοί φαίνεται να την δικαιώνουν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630,23 μονάδες, με άνοδο κατά 1,95%. Η άνοδος θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχε υποχωρήσει σήμερα κατά 2,19% η Coca Cola, ο τίτλος – κλειδί για τη διαμόρφωση του Γενικού και του FTSE-25. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γ. Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,59%.

Πλέον το στοίχημα για τον τελευταίο μήνα του έτους είναι να καλύψει ο Γενικός Δείκτης ένα μέρος των φετινών απωλειών, που ξεπερνούν το 21% στο 11μηνο.

Κλεδί οι τράπεζες

Κλειδί για αυτή την προσπάθεια είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διεργασίες που θα γίνουν τον Δεκέμβριο για την επεξεργασία σχεδίων υποστήριξης του τραπεζικού τομέα. Στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί το σχέδιο της Κομισιόν για μεγάλες τιτλοποιήσεις με «έκπτωση» στην επιβάρυνση των κεφαλαίων από τις ζημιές, ενώ προχωρούν οι συζητήσεις και για τα δύο σχέδια που έχουν επεξεργασθεί η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν η αγορά πεισθεί ότι αυτά τα σχέδια μπορούν πράγματι να αποτρέψουν «ατυχήματα» στη διαδικασία μείωσης των προβληματικών δανείων, εκτιμάται ότι ο Δεκέμβριος θα είναι καλός μήνας για τις τραπεζικές μετοχές, που αποτελούν το μεγάλο «βαρίδι» του Χρηματιστηρίου ως τώρα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα