Πολιτική

Ταχυπαλμία: Πότε πρέπει να σας ανησυχεί


Οι άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζουν συχνά ταχυπαλμία, έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, που έκαναν τη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.000 ανθρώπους επί μία τετραετία.

Η μελέτη δείχνει ότι πιθανώς μπορεί να εντοπισθούν τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για διαβήτη, με βάση τον καρδιολογικό έλεγχο.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι συστηματικά εμφάνιζαν ταχυπαλμία, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη,  προδιαβήτη, καθώς και μετατροπής του προδιαβήτη σε διαβήτη.  

Κάθε δέκα πρόσθετοι παλμοί σχετίζονταν κατά μέσο όρο με 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. 

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, ανέλυσαν στοιχεία επτά ήδη δημοσιευμένων μελετών πάνω στο ίδιο ζήτημα και κατέληξαν ότι οι άνθρωποι με γρήγορο καρδιακό ρυθμό έχουν 59% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους έχουν βραδυκαρδία.

«Ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά ένα νέο προκλινικό δείκτη ή ένα παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη», επισημαίνει ο Δρ Γκάο. 

Τι είναι η ταχυπαλμία 

Ταχυπαλμία είναι η αυξημένη συχνότητα καρδιακής λειτουργίας (>100 παλμοί/λεπτό), που γίνεται αντιληπτή σαν να χτυπά γρήγορα η καρδιά και συνήθως περιγράφεται σαν «φτερούγισμα».

Η ταχυπαλμία μπορεί να είναι περιστασιακή ή να εμφανίζεται συχνότερα και να συνοδεύεται ή όχι από άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, λιποθυμία, δύσπνοια, δυσφορία, πόνος στο στήθος, κ.ά.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις