Ελλάδα

Taste Atlas: 4ο καλύτερο πρωινό στον κόσμο η μπουγάτσα


Μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις «τοπ» κουζίνες του πλανήτη από το Taste Atlas, η Ελλάδα απέσπασε ακόμη μία διάκριση, αυτή τη φορά για την μπουγάτσα.

Ειδικότερα, στην κατηγορία «Το καλύτερο πρωινό του κόσμου για το 2023», η μπουγάτσα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με βαθμολογία 4,58.

«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση κρέμας σιμιγδαλιού, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί», σημειώνει ο διαδικτυακός οδηγός γαστρονομίας, Taste Atlas.

«Η μπουγάτσα έχει προέλευση από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα λεπτό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης», αναφέρει το Taste Atlas και τονίζει ότι «σήμερα τις πίτες τις βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σε εξειδικευμένα μαγαζιά που ονομάζονται μπουγατσοπωλεία, που πωλούν αποκλειστικά μπουγάτσες».

Το πιάτο που αναδείχθηκε στην πρώτη θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου είναι από τη Σερβία.

Aποτελείται από ένα παραδοσιακό ψωμί (lepinja) που κόβεται στη μέση, επικαλύπτεται με παχύρρευστη κρέμα (kajmak) και ολοκληρώνεται με ένα αυγό. Ο συνδυασμός ψήνεται για λίγο και πρέπει να περιχυθεί με ένα μείγμα ζεστών σταγόνων κρέατος, το οποίο είναι τοπικά γνωστό ως pretop.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις