Πολιτική

“Ταράζει τα νερά”ο ΓΑΠ- Τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ- Προβληματισμός σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ


 Καταλύτης εξελίξεων σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος καθίσταται η συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, η οποία προκαλεί ήδη αλλαγή των εσωκομματικών ισορροπιών, επιτείνοντας την αβεβαιότητα όχι μόνον ως προς την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και για το μέλλον του κόμματος.

Κομματικά στελέχη και αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού, μπορεί να  αποδειχθεί το κύκνειο άσμα της πολιτικής του “καριέρας”, ή να αποτελέσει αφετηρία “αναγέννησης” του ΠΑΣΟΚ και ευρείας αναδιάταξης δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς. Τι από τα δύο θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από το αν ο ΓΑΠ θα επικρατήσει ή όχι στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.

Πριν ανοίξουν οι κομματικές κάλπες, το μεγάλο στοίχημα είναι αν η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού θα λειτουργήσει ενωτικά, αμβλύνοντας εσωτερικές αντιθέσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις στα ηγετικά κλιμάκια και προσελκύοντας σημαντικό αριθμό πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί ή στράφηκαν περιστασιακά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν, οι πρώτες αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων δείχνουν ότι τουλάχιστον στα ηγετικά κλιμάκια προκαλεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: Δυσαρέσκειες, αντιπαλότητα, διάθεση απομάκρυνσης από το “παλιό” ΠΑΣΟΚ. Με την κλιμάκωση της εσωκομματικής προεκλογικής μάχης δεν αποκλείεται μάλιστα να ακολουθήσει ευθεία αμφισβήτηση του ΓΑΠ και ανάξεση παλιών πληγών, με κριτική πεπραγμένων του ίδιου, της κυβέρνησής του και της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

 Η μάχη για το Κέντρο

Πάντως τα κομματικά επιτελεία δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη δυναμική των εξελίξεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ επισπεύδονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες και ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το Σάββατο για να εξετάσει “την τρέχουσα κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις”. 

Στη ΝΔ το θέμα αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης του στενού πολιτικού επιτελείου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που θα θεωρούσε αρνητική εξέλιξη για το κυβερνών κόμμα ενδεχόμενη επικράτηση του Γ. Παπανδρέου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενδιαφέρονται πρωτίστως για την επίδραση που θα έχει η ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ στην προσπάθεια ανασύνταξης του κεντροαριστερού χώρου, με ή χωρίς βασικό πόλο ένα “αναγεννημένο” ΠΑΣΟΚ.

Κέρδος για το ΚΙΝΑΛ

Ενδεχόμενη εκλογή του ΓΑΠ στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και επανίδρυση-αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα επανασυσπειρώσει σημαντικό μέρος της παλιάς εκλογικής του βάσης, αφήνοντας λιγότερο χώρο επέκτασης για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να προκαλέσει αποσκιρτήσεις και διαφοροποιήσεις "κεντροδεξιόστροφων” στελεχών, καθώς και έντονες αντιπαραθέσεις για τη στρατηγική συνεργασιών του κόμματος – με τον Γ. Παπανδρέου να προκρίνει τη συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση “προοδευτικών” κυβερνήσεων.

Εκτιμάται όμως ότι ενδεχόμενες “διαρροές” στελεχών προς τα δεξιά, δεν θα συνοδεύονται από αντίστοιχες απώλειες στην εκλογική βάση.

Εν πάση περιπτώσει, η υποψηφιότητα Παπανδρέου θα είναι επωφελής για το ΚΙΝΑΛ: Αν κερδίσει ο ΓΑΠ, θα επανασυσπειρώσει την εκλογική βάση και θα μετασχηματίσει το κόμμα. Αν χάσει, ο νικητής της εσωκομματικής εκλογής θα βγει πολύ ισχυρότερος από τη μάχη, έχοντας επικρατήσει κόντρα στον εμβληματικό πρώην ηγέτη και “κληρονόμο” του κόμματος.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβαστε επισης