Διεθνή

Ταραχές στο Κιργιστάν όπου διαδηλωτές αμφισβητούν τα εκλογικά αποτελέσματα


Η αστυνομία του Κιργιστάν έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν σήμερα στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι για τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Οι υποστηρικτές πολλών κομμάτων που δεν κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ, καταγγέλλοντας νοθεία στις εκλογές. Δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στο κιγκλίδωμα του κτιρίου όπου στεγάζεται η έδρα της κυβέρνηση και η αστυνομία τους απώθησε με βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Στο κτίριο αυτό, που βλέπει στην πλατεία, στεγάζονται τόσο η προεδρία όσο και το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ακούγονταν πυροβολισμοί ενώ αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και υποστηριζόμενοι από πολλά οχήματα προωθήθηκαν στην κεντρική πλατεία, με τους συγκεντρωμένους να υποχωρούν.

Το Κιργιστάν, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ασία, έχει μακρά ιστορία πολιτικών αναταραχών. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροι ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις και ένας τρίτος φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, τον σημερινό πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 95% των ψήφων των χθεσινών εκλογών, οι οποίες σημαδεύτηκαν από καταγγελίες για παρατυπίες και εξαγορά ψήφων, δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 24% το καθένα: το Μπιριμντίκ, το κόμμα του Ασιλμπέκ Ζεενμπέκοφ, του νεότερου αδελφού του προέδρου της χώρας και το Μεκενίμ Κιργιστάν («Η Πατρίδα μου το Κιργιστάν») που συνδέεται με την πανίσχυρη οικογένεια Ματραΐμοφ, η οποία είναι επίσης σύμμαχος του προέδρου. Πέρσι, ο αρχηγός του Μεκενίμ Κιργιστάν, ο Ραγιμπέκ Ματραΐμοφ, πρώην στέλεχος των Τελωνείων, μπήκε στο στόχαστρο διαδηλωτών που τον κατηγορούσαν για διαφθορά.

Το τρίτο κόμμα που στηρίζει τον Κιργίζιο πρόεδρο, το «Κόμμα του Κιργιστάν» συγκεντρώνει ποσοστό 9%, πάντα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Ένα εθνικιστικό κόμμα, το Μπουτούν Κιργιστάν, έπιασε επίσης το όριο του 7% και εκλέγει βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 4 από τα 16 κόμματα που συμμετείχαν σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα εκπροσωπηθούν στο νέο κοινοβούλιο, εφόσον επικυρωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Η εισαγγελία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα μετά τις καταγγελίες όταν ένα κόμμα αγόρασε ψήφους με αντάλλαγμα σάκους με κάρβουνα.

Ο εκλογικός νόμος στο Κιργιστάν ορίζει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να διαθέτει περισσότερες από 65 έδρες, σε σύνολο 120, στο κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος μπορεί να εκτίσει μόνο μία εξαετή θητεία.

Ο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ φαίνεται ότι ήλπιζε να διασφαλίσει το μέλλον του, μετά τη λήξη της θητείας του το 2023, γνωρίζοντας ότι ο προκάτοχός του, ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, βρίσκεται πλέον στη φυλακή. Καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε κάθειρξη 11 ετών επειδή αποφυλάκισε έναν αρχηγό του οργανωμένου εγκλήματος.