Πολιτική

Ταραντίλης: Αύριο οι αποφάσεις για καθολικό lockdown


«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα. Η εμπειρία σε αυτό το φαινόμενο έχει δείξει ότι συνήθως αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο. Το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές. Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η κυβέρνηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απατώντας σε ερώτηση για το εάν βρισκόμαστε κοντά σε lockdown τύπου Μαρτίου.

Επισήμανε ότι το στοιχείο που θα κρίνει αν παρθούν νέα μέτρα είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. «Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα» είπε σημειώνοντας ότι το όριο των κρουσμάτων που θα κρίνει το εύρος των μέτρων θα το αποφασίσει και θα το εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική από το απόγευμα επανέλαβε ότι η εισήγηση είναι της επιτροπής. «Είναι μια εισήγηση που βγαίνει από την πλειοψηφία της επιτροπής ανεξάρτητα αν έχει ειπωθεί δημόσια από ένα ή περισσότερα μέλη της επιτροπής. Εμείς περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» είπε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί αύξηση των προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ο κ. Ταραντίλης είπε «κινούμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς των εμβολίων. Νομίζω ότι το θέμα του ρωσικού εμβολίου sputnik δεν είναι πάρα πολύ επίκαιρο γιατί ακόμη δεν έχουν καταθέσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα το να δίνει σημασία και να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία».

Για το εάν η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών θα επηρεάσει τον εμβολιαστικό προγραμματισμό σημείωσε ότι πρέπει να περιμένουμε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί.

Για την υπόθεση της δικογραφίας για την άρση ασυλίας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού είπε ότι δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση και ότι η εξέταση του θέματος έχει να κάνει με τις διαδικασίες δικαιοσύνης στην ΕΕ.

Σε ερώτηση για τον εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει διοικητικά μέτρα απέναντι στους νοσοκομειακούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «εκτιμούμε την προσπάθεια που έχει κάνει το υγειονομικό προσωπικό σε αυτό τον αγώνα κατά της πανδημίας. Ωστόσο με αφορμή το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Πάτρας, θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί να έχουν εμβολιαστεί γιατί έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και ευπαθείς ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού».

Επισήμανε ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα του εμβολιασμού είναι θέμα ατομικής ευθύνης. «Καλούμε τους υγειονομικούς, τους οποίους σεβόμαστε απόλυτα για τον ηρωικό αγώνα που έχουν δώσει, αυτούς που έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν να το κάνουν καθότι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω του συστήματος των ραντεβού. Οποιοσδήποτε θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή κλείνοντας το ραντεβού» είπε.

Για το εάν η ΝΔ θα ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις καταγγελίες Καλογρίτσα εναντίον του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είπε ότι θα μελετηθούν και παρέπεμψε στις δηλώσεις του γραμματέα τις ΚΟ της ΝΔ.

Για το εάν μελετά η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης είπε «είμαστε κράτος δικαίου και η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει με τρόπο γρήγορο και δραστικό σε κάθε περίπτωση που υπάρχει επίσημη καταγγελία».

Σε ερώτηση για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης ο κ. Ταραντίλης τόνισε: «αντιλαμβανόμαστε πλήρως το βάρος που νοιώθουν οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων και βέβαια της εστίασης. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι για τον επιχειρηματία η επιχείρησή του είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Είναι πολύ δύσκολο να βλέπει αυτό το ζωντανό οργανισμό κλειστό λόγω της πανδημίας. Γι' αυτό το λόγο στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα το 2020 με 24 δισ. ευρώ, περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι από τα υψηλότερα ποσοστά ΑΕΠ για μέτρα στήριξης που έχουν δοθεί στην Ευρώπη. Και θα συνεχίσουμε. Ήδη έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό 7 δισ ευρώ για το 2021 και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους κλάδους επιχειρηματικότητας μέχρι το τέλος της πανδημίας».

Τέλος σε ερώτηση για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία θέσει επισήμως ζήτημα δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο είπε: «στηρίζουμε και είμαστε πλήρως συντεταγμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση. Παραμένουμε στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Διαβαστε επισης