Πολιτική

Ταμπού τα πλεονάσματα- Ούτε λέξη για μείωση- Τα μηνύματα Μακρόν-Μέρκελ


Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και από Παρίσι-Βερολίνο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση: Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε γίνει «σημαία» στον προεκλογικό αγώνα του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, δεν μπαίνει καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Στην καλύτερη περίπτωση θα συζητηθεί τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς και – εάν υπάρξει συμφωνία – θα εφαρμοσθεί από το 2021.

Μέχρι τότε, η χώρα μας πρέπει να τηρεί απαρεγκλίτως τις δεσμεύσεις και να επιτυγχάνει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει «δεμένα χέρια» και θα δυσκολευθεί να υλοποιήσει  τους σχεδιασμούς της για μειώσεις φορολογίας και να τηρήσει προεκλογικές υποσχέσεις και μετεκλογικές εξαγγελίες  της.

Από τις εξαγγελθείσες φορελαφρύνεις, θα υλοποιηθεί πιθανότατα μόνον εκείνη για τις επιχειρήσεις, που αφορά μείωση του συντελεστή φόρου επί των κερδών από 28% σε 24%.

Όμως, ακόμη και γι αυτή, υπό την πίεση των Ευρωπαίων η κυβέρνηση θα αναγκασθεί ενδεχομένως να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα. Πρώτο «θύμα» θα είναι το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Μην πεις κουβέντα...»

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις προσπάθειες  για να  εξασφαλίσει υποστήριξη από Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να «περάσει» από τις Βρυξέλλες το βασικό ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πέφτει όμως σε «τοίχο»: Για τους Ευρωπαίους το θέμα γίνεται πλέον «ταμπού» και κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να το συζητήσει. Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε  από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε και το Βερολίνο. Θα το «εισπράξει»  και δια ζώσης ο πρωθυπουργός κατά την αυριανή συνάντηση του με την καγκελάριο Μέρκελ.

Τη στάση και τις διαθέσεις των Ευρωπαίων περιέγραψε με γλαφυρότητα κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του πρωθυπουργού:

Κατά τη συνάντηση με τον Μακρόν, στην πρώτη προσπάθεια να ανοίξει συζήτηση για αυτό το θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος του το ξέκοψε: «Κυριάκο, μην πεις κουβέντα για το πλεόνασμα».
Ευτυχώς με την Μέρκελ οι διπλωματικές προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και από το Βερολίνο ήρθε ακριβώς το… αντίθετο μήνυμα: «Για το πλεόνασμα μην πεις κουβέντα, Κυριάκο...».

Κομισιόν: Η Αθήνα προτρέχει

Στην ίδια γραμμή και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, που δείχνουν ενοχλημένοι για τις πολλές κυβερνητικές εξαγγελίες δημοσιονομικού περιεχομένου, τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη 4%  και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «προτρέχει» - κατά την άποψη τους – μιλώντας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων σαν να είναι περίπου δεδομένη.

Η Κομισιόν και οι Θεσμοί έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτα για νέους δημοσιονομικούς στόχους και πλεονάσματα πριν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν θα κλείσει ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2019 και θα «τρέχει» αυτός του 2020.

Για το 2019 δεν αναμένουν απόκλιση στους στόχους. Φοβούνται όμως ότι αυτό θα συμβεί το 2020 και περιμένουν να δουν πώς θα προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Διαβαστε επισης