Ελλάδα

Ταινία για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου


Σε εξέλιξη βρίσκονται  τα γυρίσματα της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. 
Στο πλούσιο καστ της ταινίας «Echoes of the Past» ξεχωρίζουν τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, Ρίτσαρντ Τσάμπερλέϊν, των τριών Χρυσών Σφαιρών και  Μαξ φον Σίντοφ

Πρωταγωνιστούν επίσης η Αστρίντ Ρος, η Άλις Κρίγκε, ο Τόμας Αράνα, ενώ  από πλευράς  Ελλήνων ηθοποιών περίοπτη θέση έχουν οι: Γιώργος Βογιατζής, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δανάη Σκιάδη και Νικόλας Παπαγιάννης. Σκηνοθέτης της ταινίας, που θεωρείται υψηλών προδιαγραφών είναι ο Νικόλας Δημητρόπουλος («Υπέροχα πλάσματα», «Alter Ego») και σεναριογράφος – συμπαραγωγός ο Δημήτρης Κατσαντώνης.

Ήδη έχουν γυριστεί σκηνές στην Άμφισσα και το Γαλαξίδι, ενώ ακολουθούν γυρίσματα στην Επαρχία Καλαβρύτων (Λειβάρτζι και Σοποτό) και στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου έχει δημιουργηθεί  πιστό αντίγραφο του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων (σημερινό Μουσείο), εκεί που οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει τα γυναικόπαιδα. 
Το φιλμ αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2019  και οι δημιουργοί του φιλοδοξούν να διακριθεί και σε διεθνή φεστιβάλ. 

Ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα  «Ώρα των Καλαβρύτων», για την υπόθεση της ταινίας ανέφερε: «Το σενάριο ενώνει το σύγχρονο αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και τη γνωστή τραγωδία των Καλαβρύτων σε μια ανθρώπινη ιστορία. Παίρνουμε ως δεδομένο πως η υπόθεση έχει καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης και μια Γερμανίδα δικηγόρος, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, φτάνει στην Ελλάδα για διαδικαστικά θέματα. Εδώ όμως συναντά τον Νικόλα, έναν ηλικιωμένο συγγραφέα (Μαξ φον Σίντοφ), ο οποίος της διηγείται το πώς επέζησε από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα». 

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου. Δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει. Την έντονη ανησυχία των κατοίκων κατάφερε, παραπλανώντας τους, να κατευνάσει ο Γερμανός Διοικητής Ebersberger, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται κανείς να πάθει τίποτε και ότι ο στόχος τους ήταν η εξόντωση των ανταρτών. Προχώρησαν αρχικά στην πυρπόληση σπιτιών που ανήκαν σε αντάρτες και αναζήτησαν την τύχη των Γερμανών τραυματιών της Μάχης της Κερπινής. Στις 12 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί άρχισαν να ετοιμάζονται για να αποχωρήσουν την επομένη.

Το πρωί τις 13ης Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, πριν καλά καλά ξημερώσει, χτύπησαν τις καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας και Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες διέταξαν να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό Σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μια κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας.

Στο κτίριο του σχολείου έγινε ο χωρισμός και ο αποχωρισμός. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο σχολείο και οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω οδηγήθηκαν σε φάλαγγες στην κοντινή Ράχη του Καππή (σήμερα Τόπος Θυσίας). Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος. Η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δεν θα επέτρεπε σε κανένα να γλιτώσει. Οι Καλαβρυτινοί ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια και ολόκληρη την πόλη, να καίγονται και μαζί τους να παραδίδονται στη φωτιά οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους που ήταν έγκλειστα στο κτίριο του Σχολείου, το οποίο φρουρούσαν πάνοπλοι στρατιώτες.

Ο Γερμανός Διοικητής, για να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους συγκεντρωμένους, έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής ότι δεν πρόκειται να τους σκοτώσουν.

Όλα τελείωσαν στις 2.34

Την ίδια στιγμή ο Οδοντωτός κατηφόριζε κατάφορτος με τις σοδιές από το πλιάτσικο των Γερμανών στα σπίτια, στα μαγαζιά και στις αποθήκες, από όπου άρπαξαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε. Μαζί και τα χρήματα και τα αποθέματα των Τραπεζών και των Δημοσιών Υπηρεσιών, αφού προηγουμένως ανάγκασαν τους Διευθυντές να τα παραδώσουν. Από το ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», με μια πράσινη και ύστερα μια κόκκινη φωτοβολίδα, δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Τα πολυβόλα θέρισαν τους Καλαβρυτινούς. Ακολούθησε η χαριστική βολή που ολοκλήρωσε το έγκλημα.
Από τα 13 άτομα που διασώθηκαν ο τελευταίος επιζών, Αργύρης Σερλελής, πέθανε στις 27/02/2005.

Στο δημοτικό σχολείο, τα γυναικόπαιδα έζησαν στιγμές αγωνίας και τρόμου, καθώς οι φλόγες έζωναν το κτίριο του σχολείου. Σπάζοντας πόρτες και παράθυρα κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν τρέχοντας μακριά από τα σπίτια που φλέγονταν και άρχισαν να αναζητούν τους δικούς τους, ανηφορίζοντας προς το μέρος που είχαν οδηγήσει τους άνδρες και βρέθηκαν μπροστά στο πιο φρικιαστικό και απάνθρωπο θέαμα. Άνδρες, πατεράδες, γιοι και αδελφοί κείτονταν νεκροί πλημμυρισμένοι στο αίμα. Τα νιάτα, οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, περιουσίες και κόποι χρόνων αφανίστηκαν στις 2:34΄ της 13ης Δεκεμβρίου 1943, όπως δείχνουν οι δείκτες του σταματημένου ρολογιού της εκκλησίας.

Στο απόρρητο ραδιογράφημα της 117 Jager Division (Αρ.1595/43), καταγράφεται ο τελικός απολογισμός της Επιχείρησης Καλάβρυτα: (1) Κατεστράφησαν ολοκληρωτικά τα χωριά: Ρογοί, Κερπινή, Στάση Κερπινής, Άνω Ζαχλωρού, Κάτω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Καλάβρυτα, Μοναστήρια Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Πλατανιώτισσα, Πυργάκι, Βάλτσα, Μελίσσια, Μοναστήρι Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβένι, Βάλτος, Πλανητέρου, Καλύβια. (2) 696 Έλληνες εκτελέστηκαν...”.

Η συνέχεια του δράματος βρήκε τις γυναίκες να προσπαθούν με ότι είχε απομείνει, ακόμα και με τα χέρια, να σκάψουν πρόχειρους τάφους στην παγωμένη γη του Δεκέμβρη για να θάψουν τους νεκρούς τους. Με τις κουβέρτες που τους είχαν κοντά τους μετέφεραν τους σκοτωμένους στο νεκροταφείο και άλλους έθαψαν εκεί στο λόφο, σε μια τραγική σκηνή που κράτησε μέρες.
Ακολούθησε η προσπάθεια της επιβίωσης μέσα στα χαλάσματα, που έμελλε για χρόνια να στεγάσουν τις απορφανισμένες οικογένειες.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων «συγκίνησε και συνένωσε τους Έλληνες και δυνάμωσε τον αγώνα τους κατά του κατακτητή», ομολογεί ο τότε Γενικός Στρατιωτικός Διοικητής των Γερμανών στην Ελλάδα.

Οι Καλαβρυτινές Γυναίκες, οι Καλαβρυτινές Μανάδες, μορφές ηρωικές, παλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να ξαναχτίσουν την πόλη μέσα από τα ερείπια. Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου. 

Γ.Δ.