Τράπεζες

Ταφόπλακα στα σενάρια για τραπεζικά deal!


Κλείνει οριστικά η συζήτηση σεναρίων για τραπεζικά deal, δηλαδή για μια μεγάλη συγχώνευση που θα μειώσει από τέσσερις σε τρεις τις συστημικές τράπεζες, καθώς ο μοναδικός «παίκτης» που θα μπορούσε να προωθήσει μια μεγάλη τραπεζική συγχώνευση αποκλείει οποιαδήποτε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Fairfax και βασικός μέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, «σκότωσε» εν τη γενέσει τους τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει, ενόψει της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, περί πρωτοβουλίας για συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα.

Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες στην «Καθημερινή», ο Π. Γουάτσα ερωτήθηκε ευθέως, με αφορμή το ενδιαφέρον που δηλώνει ότι έχει για την Εθνική Ασφαλιστική, αν υπάρχει πρόθεση συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, καθώς και αν θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα.

Η απάντηση που έδωσε δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο για συνέχιση της σεναριολογίας για μεγάλο τραπεζικό deal:

«Αν υποθέσουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση (σ.σ.: σε εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής) αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια αντίστοιχη κίνηση και στις τράπεζες. Αρκετοί είναι αυτοί που πιθανολογούν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι είμαστε ευχαριστημένοι από τη Eurobank, η οποία είναι σε πολύ καλή θέση και δεν έχουμε λόγο να εξετάζουμε μια συγχώνευση όπως αυτή με την Εθνική Τράπεζα που φημολογείται.

Η ασφαλιστική και η τραπεζική δραστηριότητα είναι δύο ξεχωριστά πράγματα και δεν εξετάζουμε καμία συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών. Τελεία.

Ο τρόπος άλλωστε που δουλεύουμε είναι να «τρέχουμε» τις επιχειρήσεις ξεχωριστά. Όλες οι επιχειρήσεις μας δουλεύουν με αυτό τον τρόπο, όπως για παράδειγμα στην Αμερική, όπου έχουμε τρεις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν η κάθε μία ξεχωριστά. Είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της Eurobank, και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις τέσσερις τράπεζες, πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται και τις τέσσερις τράπεζες για να υποστηρίξει την ανάπτυξη».

Οι δηλώσεις Γουάτσα αποκλείουν οποιαδήποτε εκδοχή αναβίωσης του σχεδίου συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, που ως γνωστόν είχε φθάσει στο «παρά πέντε» της υλοποίησης το 2012, αλλά τότε είχε ακυρωθεί με παρέμβαση της τρόικας των δανειστών, παρά το γεγονός ότι είχε προχωρήσει η διαδικασία ανταλλαγής μετοχών.

Μάλιστα, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής τοποθετείται για γενικότερο θέμα της διάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του status quo, καθώς τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται και τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες για να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Πριν από τον Γουάτσα και ο Τζον Πόλσον, ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, φερόταν να επεξεργάζεται σενάρια συγχώνευσης της μεγαλύτερης σε ενεργητικό ελληνικής τράπεζας με την Alpha Bank, αλλά και εκείνα τα σενάρια είχαν «καεί» πολύ γρήγορα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πέρα από το γεγονός ότι μια μεγάλη τραπεζική συγχώνευση κρύβει μεγάλα προβλήματα και κινδύνους, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την εκπεφρασμένη βούληση των ευρωπαϊκών αρχών να μην υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο:

  1. Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θεωρεί ότι θα είναι επωφελές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αν ένας ήδη υπερβολικά συγκεντρωμένος τραπεζικός τομέας, όπου οι τέσσερις συστημικές ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς, συγκεντρωθεί σε ακόμη λιγότερα τραπεζικά ιδρύματα.
  2. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρούν ότι, από εποπτικής άποψης, θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους ενδεχόμενη δημιουργία μιας ελληνικής «υπερτράπεζας», με σαφώς μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από τους άλλους δύο ανταγωνιστές της.