Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και επί της ουσίας στα πρόθυρα της πτώχευσης, εκτός εάν τελικά άμεσα τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία εξυγίανσης, βρίσκεται η μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα της Ελλάδας, ο Μαρινόπουλος.
Η εταιρεία υπό το βάρος των διαταγών πληρωμής από σειρά προμηθευτών της αλλά και το πάγωμα της συμφωνίας με τον Σκλαβενίτη, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αγωνία στους εργαζόμενους, αλλά και τους προμηθευτές.
Η αίτηση με πρωτοβουλία της έδρας, θα εκδικασθεί αύριο το πρωί. Ταυτόχρονα όμως σχεδόν με την κίνηση του Μαρινόπουλου, πληροφορίες λένε ότι προμηθευτές, που διεκδικούν 30 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης του Μαρινόπουλου, ενώ ζητούν και την ανατροπή μεταβιβάσεων ακινήτων της εταιρείας σε fund με έδρα το Κατάρ.
Εάν η αίτηση του Μαρινόπουλου απορριφθεί την Παρασκευή, τότε η εταιρεία θα πτωχεύσει με ό,τι αυτό σημαίνει για τους 12.500 χιλιάδες εργαζομένους και τους 2.000 προμηθευτές και πιστωτές της.
Ολα τα σενάρια βρίσκονται επί τάπητος, ωστόσο αυτό που τρομάζει είναι το μέγεθος των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε., προς προμηθευτές και τράπεζες που ανέρχονται σε 1,324 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που η ελληνική αγορά αδυνατεί να απορροφήσει στη δεδομένη χρονική στιγμή και μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι αν υπάρξουν τις επόμενες ημέρες αρνητικές εξελίξεις στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ τότε θα πληγεί καίρια το σύνολο της οικονομίας. Το να βρίσκονται στον αέρα 12.500 εργαζόμενοι και πάνω από 2.000 προμηθευτές δημιουργεί φόβους για ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Το σχέδιο εξυγίανσης και τα χρέη
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο εξυγίανσης που εκπόνησαν η διοίκηση της εταιρείας και εξειδικευμένοι σύμβουλοι, προβλέπεται υπαγωγή στο άρθρο 99, αναδιάρθρωση δανεισμού, εξόφληση υποχρεώσεων 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας και καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Στελέχη του ομίλου Μαρινόπουλος επισημαίνουν ότι με την προσφυγή στο άρθρο 99 γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση της εταιρείας, καθώς αποτρέπεται ο «ξαφνικός θάνατος» και υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές.
Ιδιαίτερα σημαντικό σ' αυτή την προσπάθεια θα είναι ό ρόλος των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες έχουν συνολικές απαιτήσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ από δάνεια και συμβάσεις λίζινγκ.
Στην αίτηση προστασίας από τους πιστωτές η εταρεία αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2015, οι υποχρεώσεις της είναι 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μεταχρονολογημένες επιταγές 553 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον δημόσιο τομέα (49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία). Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Οι σε εργαζόμενους είναι μόλις 4,4 εκατ. ευρώ.
Ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (συνολικά 153 εκατ. ευρώ) αναφέρεται ότι οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Οφειλές υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ) και προς τις εταιρείες Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και Helens (125,7 εκατ. ευρώ), συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου.
Στην αίτηση της η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καθώς δεν μπορεί να πάρει νέα δάνεια και οι μέτοχοι της «δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον την εταιρεία».
Οπως αναφέρει, σε περίπτωση πτώχευσής της, η εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα αποφέρει πάνω από 279 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για την κάλυψη μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της.
Σε αυτή την περίπτωση:
- ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα)
- Οι πιστωτές που έχουν λάβει εγγυήσεις, δηλαδή κυρίως οι τράπεζες, μπορούν να εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται.
- Οι πιστωτές που δεν έχουν λάβει διασφαλίσεις -δηλαδή οι προμηθευτές - θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων τους Θα πάρουν μόλις το 5% απ' όσα έχουν λαμβάνειν. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο στην αγορά, με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.