Πολιτική

Τα «βρήκε» ο Ραχόι με του Ciudadanos


 Μετά από οκτώ μήνες ουσιαστικής ακυβερνησίας ο Μαριάνο Ραχόι, τον περασμένο Δεκέμβριο απερχόμενος πρωθυπουργός και σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός λόγω αδυναμίας του ιδίου, αλλά και όλων των υπολοίπων να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση- ακόμη και μετά τις επαναληπτικές εκλογές του καλοκαιριού- δηλώνει τώρα ότι "τα βρήκε" με τους φιλελεύθερους Ciudadanos.

Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 30 Αυγούστου. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ραχόι μετά από συνάντησή του με τον επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, "σήμερα κάναμε ένα βήμα που θα έλεγα ότι είναι αποφασιστικό για να σχηματίσουμε κυβέρνηση και να αποφύγουμε μία τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Από αύριο αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη των Ciudadanos. Υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές".
Το πρόβλημα του Ραχόι είναι ότι ακόμη και με τις ψήφους των Ciudadanos η κυβέρνησή του δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δηλαδή 176 ψήφους επί συνόλου 350. Υπάρχουν τρία σενάρια για τον Μαριάνο Ραχόι: είτε θα τον στηρίξουν μεμονωμένοι βουλευτές από αυτονομιστικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων ή των Καναρίων Νήσων, είτε θα πείσει τους Σοσιαλιστές (δεύτερο κόμμα σήμερα στη Βουλή), να ξεπεράσουν την άρνησή τους και να συμμαχήσουν μαζί του, είτε θα περιμένει τη δεύτερη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης, στην οποία θα αρκούσε σχετική πλειοψηφία και ανοχή από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το τελευταίο σενάριο καθιστά βέβαια ιδιαίτερα επισφαλή μία νέα κυβέρνηση Ραχόι.
Το "μπαλάκι" στους σοσιαλιστές
Ο ίδιος βάζει από τώρα στο κάδρο και τους Σοσιαλιστές. Εκείνοι από την πλευρά τους δεν αποκλείουν κατηγορηματικά μία μελλοντική συμμαχία με τους αριστερούς Podemos, ώστε η Ισπανία να αποκτήσει κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο και χωρίς τον Ραχόι. Μάλιστα ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει κάνει κατά καιρούς δηλώσεις που τον φέρνουν πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία, κάτι που προφανώς καταγράφει από την πλευρά του και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Φυσικά ο Ραχόι διατηρεί τη δική του ατζέντα, ρίχνοντας στον Σάνστεθ το μπαλάκι για μία νέα ασυνενοησία και προσφυγή στις κάλπες, και δηλώνει χαρακτηριστικά: "Θα ζητήσω από τον κ.Σάντσεθ είτε να συνεργαστεί, ώστε η Ισπανία να αποκτήσει κυβέρνηση, είτε να προτείνει μία εναλλακτική λύση, την οποία ο ίδιος θεωρεί κατάλληλη. Αν δεν γίνει αυτό θα προχωρήσουμε σε εκλογές, γιατί θα έχουμε βρεθεί μπροστά σε μία μεγάλη αποτυχία. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνοι, οι οποίοι μπλοκάρουν τα πάντα θα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχία από εμάς, που προσπαθούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση".
Υπό την δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών, των οικονομικών προβλημάτων, αλλά και των αυτονομιστικών κινημάτων στο εσωτερικό της χώρας, ο Μαριάνο Ραχόι πιέζεται να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά μεταφέρει την πίεση αυτή και στους πιθανούς συμμάχους του. Μάλιστα το Λαϊκό Κόμμα έχει υπολογίσει ότι, με βάση τις συνταγματικές προθεσμίες και άλλες διαδικασίες που προβλέπονται για την προκήρυξη εκλογών, οι Ισπανοί θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες... χριστουγεννιάτικα, αν δεν ευοδωθεί η νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι.