Η ψήφος των αποδήμων ήταν ο βασικός λόγος της προχθεσινής (11/10) συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, όμως η σημαντική εξέλιξη προέκυψε από άλλο πεδίο.
Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, διαπιστώθηκε, σύμπτωση απόψεων των δύο πολιτικών αρχηγών, για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συζήτηση, που διήρκεσε 45 λεπτά εθίγη το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός.
Ο πρωθυπουργός, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται την άποψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν παραπέρα προσδιορίζοντας ότι το πρόσωπο που θα υποδειχθεί πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.
Κι αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση και να συνεχιστεί η παράδοση, των τελευταίων δεκαετιών η κυβερνώσα παράταξη να υποδεικνύει για ΠτΔ πρόσωπο προερχόμενο από άλλη πολιτική πλευρά.
Αφού υπήρξε ταύτιση όσον αφορά το πολιτικό προφίλ του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για το πρόσωπο.
Οι ίδιες πηγές θέλουν το ενδεχόμενο το πρόσωπο από την Κεντοαριστερά να είναι γυναίκα να συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες. Αν συμβεί αυτό τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο σενάριο αυτό επικρατέστερες φέρονται οι Άννα Διαμαντοπούλου και η Μαρία Δαμανάκη, που διετέλεσαν Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν δεν επιλεγεί γυναίκα, τα ονόματα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, είναι στο «τραπέζι».
Σύμφωνα με μιά άλλη εκδοχή το πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, μπορεί να προέρχεται από τον χώρο της διανόησης, να μην έχει κομματική «ταυτότητα» και να μην έχει προηγούμενη ενεργό ανάμειξη στην πολιτική.
Με τη συμφωνία Μητσοτάκη - Γεννηματά, το πρόσωπο που θα υποδειχθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο 2020-2025 θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 180 ψήφους βουλευτών - όση και η δύναμη των δύο κομμάτων - στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ για την εκλογή του, με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα είναι αρκετές 151.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, περίπτωση που με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα καθοριστεί από το πρόσωπο που τελικά θα υποδείξει η πλειοψηφία.
Συμφωνία και για την ψήφο των αποδήμων
Σύγκλιση απόψεων σημειώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο Κ. Μητσοτάκης και η Φ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Επίσης ο πρωθυπουργός και η Φ. Γεννηματά κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.
Δημήτρης Κυριακόπουλος