Βαθύ λίφτινγκ στο κυβερνητικό προφίλ θα αποτελέσει ο επικείμενος ανασχηματισμός, καθώς η αναδόμηση των υπουργείων με κατατμήσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προσώπων, χωρίς να διαταράξει εσωκομματικές ισορροπίες. Το ζητούμενο πάντως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να επιτύχει τη σωστή «δοσολογία» και τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ανανέωσης, πολιτικής διεύρυνσης και διατήρησης του κομματικού «αποτυπώματος» στο νέο σχήμα.
Η δημοσιοποίηση των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για την αναδόμηση υπουργείων και τη δημιουργία νέων, αναγκάζει τον υπουργό να επισπεύσει τις κινήσεις του. Αλλωστε ο ανασχηματισμός έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί προ εβδομάδων, προκαλώντας εσωκομματικές ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τριβές και δυσαρέσκειες στους κόλπους της κυβέρνησης – αλλά και εύλογες καθυστερήσεις στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, καθώς πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου «μετρούν μέρες».
Ανασταλτικός παράγοντας για τον πρωθυπουργό είναι η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και τις προσωρινές τηλεοπτικές άδειες, που μπορεί να κλείσει μόνον αν επιτευχθούν συγκλίσεις με τη ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα.
Διαπραγμάτευση- αξιολόγηση
Παράλληλα όμως είναι αναγκασμένος να μην χρονοτριβήσει πολύ, καθώς στις τη μεθεπόμενη εβδομάδα – τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου – επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του Κουαρτέτου των δανειστών και αρχίζει ο πιο κρίσιμος κύκλος διαπραγμάτευσης για τη νέα αξιολόγηση.
Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από υπουργούς οι οποίοι ενδεχομένως θα είναι «υπ’ ατμόν» ή πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο χαρτοφυλάκιο. Συνεπώς ο ανασχηματισμός πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Το πιθανότερο είναι να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας – ή και λίγο νωρίτερα, εφ’ όσον στην προσεχή Δευτέρα κλείσει το θέμα του ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Ως προς τις αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, διακινούνται πολλά σενάρια και η «ονοματολογία» θα συνεχισθεί ώσπου να γίνουν οι ανακοινώσεις.
Οι δυσκολίες με τα πρόσωπα
Κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τρία στοιχεία του ανασχηματισμού θα σηματοδοτήσουν επιλογές και προσανατολισμούς του Αλέξη Τσίπρα ως προς το προφίλ που θέλει να δώσει στο νέο σχήμα και τις ισορροπίες στις σχέσεις του με το κόμμα:
- Η παραμονή ή μη στις θέσεις τους των δύο υπουργών που «πήγαν κόντρα» σε κυβερνητικές προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων: Του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Ενέργειας (από το οποίο αποσπάται το υπουργείο Περιβάλλοντος) και του Θ. Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο αναβαθμίζεται αποκτώντας και τις αρμοδιότητες του παλιού υπουργείου Μετοφορών.
- Ο αριθμός, τα πρόσωπα και το «ιδεολογικοπολιτκό προφίλ» των εξωκοινοβουλευτικών που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια
- Οι ενδεχόμενες αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας- Ανάπτυξης, τα οποία αποδυναμώνονται, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων τους σε επανασυνιστώμενα υπουργεία (Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Τουρισμού αντίστοιχα).
Μια άλλη σημαντική ένδειξη για τις επιλογές του Μαξίμου και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, θα είναι ο ρόλος και το εύρος αρμοδιοτήτων που θα απομείνουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, μετά τη μεταφορά ορισμένων βασικών αρμοδιοτήτων της αντιπροεδρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας