Πολιτική

Τα stress test της κυβέρνησης


Σε  μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή εισέρχεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά «μέτωπα», τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Οι επόμενοι δύο μήνες θα αποτελέσουν τεστ αντοχής για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, καθώς θα βρεθούν απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, τις μειωμένες συντάξεις και τα «πετσοκομμένα» επιδόματα, ενώ προς των πυλών βρίσκεται και η… δεύτερη αξιολόγηση με τους δανειστές, με τα εργασιακά αλλά και τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» να αποτελούν τα θέματα υψίστη σημασίας.

Ολο αυτό το σκηνικό υψηλής έντασης συνοδεύεται και με τη αγωνία της κυβέρνησης και δη του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς υπάρχει η απειλή της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη». Απευκταίο σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε καθεστώς «ιδανικών συνθηκών» θα ήθελε επίτευξη των στόχων κυρίως μέσω της φοροεισπρακτικής πολιτικής με «ναυαρχίδα» τον ΕΝΦΙΑ και μετριασμό των κοινωνικών αντιδράσεων.

Δύσκολο εγχείρημα κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και γι΄ αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει άνοιγμα προς την κοινωνία, με πρώτο σταθμό την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί αναμένεται να κάνει αναφορά σε μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, θέλοντας να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις από την επερχόμενη «φοροκαταιγίδα» και να καταδείξει προς τους πολίτες, πως έρχονται καλύτερες μέρες οι οποίες πριμοδοτούνται από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να διευθετήσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κύριος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ξεπεράσει με… αναίμακτο τρόπο τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις.

 Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταστρώνει τη στρατηγική της ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, που θα αρχίσει και τυπικά στις 29 Αυγούστου. Τα Εργασιακά, ο συνδικαλιστικός νόμος καθώς και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους δανειστές, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν κάνει γνωστές τις θέσεις τους.

Επιπρόσθετα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επιθυμούν να βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων και πάλι το ζήτημα του χρέους. Αυτή την φορά θα επιδιώξουν να το συνδέσουν και με το ζήτημα των πλεονασμάτων, έχοντας ως σύμμαχο το ΔΝΤ, απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό και το ζήτημα της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ακριβώς για να διαπραγματευτεί ξανά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, κυρίως από το 2018 και έπειτα.