Πολιτική

Τα ρήγματα που ανέδειξε η ψήφος των Βρετανών


 Πέραν των κραδασμών που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κάλπη ανέδειξε τα βαθιά ρήγματα που υπάρχουν μέσα στη βρετανική κοινωνία και στο πολιτικό της σύστημα. Η ακτινογραφία της ψήφου δείχνει  ότι η Μ. Βρετανία άνοιξε την πόρτα και ξεκινάει τα βήματα της αποχώρησης της  βαθιά διαιρεμένη. Υπερ της παραμονής στην ΕΕ τάχθηκαν τα μεσαία-ανώτερα εισοδηματικά στρώματα και οι νέοι, ενώ τα φτωχότερα στρώματα  και οι μεγαλύτερες ηλικίες  έδωσαν ψήφο αποδοκιμασίας στο πολιτικό σύστημα και στη "γραφειοκρατία των Βρυξελλών",  θεωρώντας ότι ευθύνεται η "γερμανοκεντρική ΕΕ" για την επιδίνωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Στην Αγγλία το Brexit κέρδισε με 53,4% έναντι 46,6% του Bremain. Ωστόσο, το Λονδίνο ψήφισε παραμονή στην ΕΕ σε ποσοστό 60%, ενώ η επαρχιακή Aγγλία τάχθηκε υπέρ του Brexit με ποσοστά από 55% έως 59%.

Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσίασε το Mega, η Ουαλία ακολούθησε ως ένα βαθμό την ψήφο της Αγγλίας, με το 52,5% να επιλέγει Brexit και το 47,5% Bremain.

Στον αντίποδα, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής με ποσοστά 62% και 55,8% αντίστοιχα.

Το δεύτερο "ρήγμα" είναι ηλικιακό με τις αποκλίσεις στις ηλικιακές ομάδες να είναι τεράστιες. Στις νεότερες ηλικίες υπέρ του Brexit ψήφισε μόλις σο 25%, ενώ στις μεγαλύτερες - από 65 ετών και άνω- το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 63%.

Τρίτο "ρήγμα" το κοινωνικό, με τα ανώτερα/μεσαία στρώματα να επιλέγουν Bremain σε ποσοστό 59% και Brexit σε ποσοστό 41%, ενώ τα χαμηλά/κατώτερα στρώματα να ψηφίζουν Bremain σε ποσοστό 39% και Brexit 61%.

Οι ψηφοφόροι του συντηρητικού κόμματος τάχθηκαν κυρίως υπέρ του Brexit σε ποσοστό περίπου 60%, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους των Εργατικών που ψήφισαν υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 70%.

Υπήρξαν, ωστόσο, διαρροές υπέρ του Brexit στα χαμηλά στρώματα που ταυτίζονται με το εργατικό κόμμα. Οι διαρροές αυτές καταγράφηκαν κυρίως στην Αγγλία και συγκεκριμένα εκτός Λονδίνου. 

Μετά το Brexit

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιούνκερ, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήδη έχει καλέσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Βερολίνο.

Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά «είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ο Γιούνκερ στη Μπιλτ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, παρότι ο Κάμερον έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

«Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε επιτιμητικά ο Γιούνκερ, για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν φέρουν «καμία ευθύνη» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιθυμούσε ο Κάμερον «και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».