Στην τελική ευθεία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2021 μπορούμε πλέον να κάνουμε έναν πρώτο, μίνι – απολογισμό. Αυτό που μπορούμε να πούμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό είναι πως πρόκειται για μία διοργάνωση η οποία αφήνει μία περίεργη γεύση στους περισσότερους φιλάθλους. Και ίσως λίγο περισσότερο σε όσους παίζουν στοίχημα, με σελίδες όπως η novibet.gr/stoixima να προσπαθούν να αποτυπώσουν με τις αποδόσεις και τις αγορές που φιλοξενούν μια αρκετά πρωτόγνωρη κατάσταση.
Τα συμπεράσματα και οι απόψεις σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος διίστανται. Η απόφαση της UEFA να διεξαχθεί το τουρνουά σε 12 διαφορετικές πόλεις μπορεί μεν να εξασφάλισε την παρουσία κόσμου σε αρκετά γήπεδα, παρόλα αυτά αρκετός λόγος γίνεται για την ίση μεταχείριση των ομάδων που συμμετέχουν. Και ενώ είναι νωρίς για τελικά συμπεράσματα, εμείς θα συνοψίσουμε παρακάτω τις σκέψεις φιλάθλων και αναλυτών για τα όσα έχουμε βιώσει ως τώρα.
Ο παράγων «κόσμος στις κερκίδες»
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου που κανείς δεν ξέρει πως θα επηρεάσει ο κόσμος την εξέλιξη ενός τουρνουά. Και αυτό κυρίως γιατί χώρες που στην πρώτη φάση έπαιξαν εντός έδρας με μισογεμάτα γήπεδα, μπορεί να βρεθούν στη δεύτερη φάση να παίζουν εκτός έδρας με γεμάτα. Η Ολλανδία για παράδειγμα, αφού καθάρισε εύκολα την πρόκριση στους «16» παίζοντας στο Άμστερνταμ, ταξίδεψε στο μακρινό Αζερμπαϊτζάν και να αγωνιστεί μπροστά σε ένα λιγότερο φιλόξενο κοινό και τελικά έπεσε θύμα έκπληξης, αποκλειόμενη από την Τσεχία.
Φαβορί και εκπλήξεις
Ξεκινώντας το Euro 2020 δεν είχαμε διαπιστώσει κάποιες εκπλήξεις στη λίστα με τα φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018 Γαλλία φιγούραρε στην κορυφή σχεδόν σε όλες τις λίστες, όμως αποκλείστηκε παταγωδώς από την ...άσημη Ελβετία. Η πορεία της Αγγλίας αποτελεί έκπληξη, δεδομένου πως δεν έχει κερδίσει ποτέ το Euro, ενώ όλοι γνωρίζουν την «απέχθεια» που έχει προς τις μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων.
Η Ιταλία προχωρά δυναμικά, μολονότι που στην αρχή δεν εμφανιζόταν ψηλά. Ενώ για την Ισπανία, δείχνει ανθεκτικότητα, αν και το Euro 2020 θεωρείτο τουρνουά της μετάβασης από μία φουρνιά ποδοσφαιριστών στην καινούργια, κάτι που σηματοδοτεί άλλωστε και η αποχώρηση του Σέρχιο Ράμος από την Εθνική της χώρας του.
Ο παράγων Covid-19
Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως οι περισσότεροι από μας είχαμε σχεδόν ξεχάσει την ιστορία του κορονοϊού με την έναρξη του Euro. Βλέπετε, τα μισογεμάτα ή εντελώς γεμάτα – πλέον - γήπεδα δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο ιός έχει νικηθεί και η ζωή έχει επιστρέψει πλέον στην κανονικότητα. Αλλά τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας σε ποδοσφαιριστές και η καραντίνα στην οποία πρέπει να μπουν, θύμισε τη σημασία του προβλήματος.
Πρόβλημα που γίνεται πιο περίπλοκο αν αναλογιστεί κανείς τις διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης της πανδημίας σε κάθε χώρα και τα μέτρα που μπορεί να επηρεάσουν τη συμμετοχή των παικτών. Έτσι για παράδειγμα, αλλιώς θα αντιμετωπιστεί μια ομάδα που θα έχει κρούσματα στην Ουκρανία και αλλιώς στην Αγγλία. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η UEFA στα χρόνια μετά την ίδρυσή της. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να ξεπεράσει με επιτυχία και αυτόν το σκόπελο.