Οικονομία

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας


νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, επικεντρωμένα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, στα πλαίσια της αναπτυξιακής, στεγαστικής, ψηφιακής και «πράσινης» εθνικής στρατηγικής, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει η CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, σε μια σειρά παράλληλων ενημερωτικών εκδηλώσεων, στην ΔΕΘ.

Η κ. Χατζηπέτρου εξήγησε ότι η Ελληνική Ανπτυξιακή Τράπεζα-HDB θα διαθέσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα εξής τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • «Development Loan Financial Instrument» . Στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού νόμου σχεδιάζεται ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται σε στις πολύ μικρές και μικρές αλλά και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που στερούνται ικανών ιστορικών οικονομικών στοιχείων για την αυτόνομη λήψη χρηματοδότησης. Με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διευκολύνεται η ένταξη των επιχειρήσεων αυτών στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, παρέχοντας λύσεις όχι μόνο για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό αλλά και για το bridge financing της επιχορήγησης. 
  • «Green Guarantee Fund for Sustainable Development».  Το πρόγραμμα υποστηρίζει επενδύσεις επικεντρωμένες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον τομέα των υποδομών ηλεκτροκίνησης.
  • «Digital Guarantee Fund for Sustainable Development». Στηρίζει την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
  • «Ταμείο Μικροδανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», για την χρηματοδότηση επενδυτικών δανείων με μικρά δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ προς αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου 100% για δύο έτη και κάλυψη συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, η HDB, από τον περασμένο Ιούνιο, υλοποιεί το νέο «Ταμείο Καινοτομίας» που συνδυάζει την παροχή εγγύησης σε επενδυτικό δάνειο με την παροχή επιχορήγησης στην επιτυχημένη επίτευξη κριτηρίων καινοτομίας και ESG.

Στο περίπτερο της ΔΕΘ που επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο Αμερικανός Πρέσβης George Tsοunis, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB παρουσίασε επίσης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Know Your Customer» (KYC), ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο που στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. 

Η πλατφόρμα KYC λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την HDB και τις εμπορικές Τράπεζες της χώρας. Οι επιχειρήσεις που ζητούν χρηματοδότηση, υποβάλουν μία φορά, τα στοιχεία και τα έγγραφα που πιστοποιούν την επιλεξιμότητά τους, μαζί με το επενδυτικό τους σχέδιο. 

Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονα σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες, βελτιώνοντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες πρόσβασης όλων των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση.  

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: 
«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεχίζει να προχωράει μπροστά. Διευρύνει τα χρηματοδοτικά της προϊόντα, δημιουργεί καινούργια ψηφιακά εργαλεία, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία των επιχειρήσεων και κυρίως αυξάνοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση». 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης επεσήμανε: 
« Σήμερα, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη και διεύρυνση της επιχείρησής του επιλέγοντας το χρηματοδοτικό εργαλείο που ταιριάζει στο επιχειρηματικό του πλάνο. Η HDB διαθέτει σήμερα στοχευμένα, καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB αποκτά τον ρόλο που της ανήκει στην ελληνική οικονομία, τον απαραίτητο σύμμαχο των επιχειρήσεων».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε 
« Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB είναι ένας σημαντικός συνεργάτης του υπουργείου Ανάπτυξης. Διαθέτει την ευελιξία αλλά και την εμπειρία να λειτουργεί τόσο ανεξάρτητα όσο και συμπληρωματικά στα αναπτυξιακά μας σχέδια και προγράμματα. συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός εξήγησε ότι: 
«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB αποτελεί ένα επιχειρηματικό παράδειγμα προς μίμηση. ‘Ένα παράδειγμα γρήγορου εσωτερικού μετασχηματισμού και συγχρόνως αποτελεσματικού οργανισμού που στήριξε εμπράκτως όταν ήταν απαραίτητο την ελληνική οικονομία και συνεχίζει να στηρίζει ανταποκρινόμενη στις δύσκολες απαιτήσεις της εποχής προς μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία και οικονομία».

Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Παντελής Τζωρτζάκης επεσήμανε: 
«Στην HDB η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο της λειτουργίας της Τράπεζας αλλά κυρίως στο σχεδιασμό των προϊόντων μας, -χρηματοδοτικά και μη-. Δημιουργούμε υβριδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα επηρεάσουν θετικά τις ΜμΕ στο να μεγαλώσουν με συνέργειες, να αποκτήσουν αντοχές και την απαιτούμενη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, με κύριο στόχο την αύξηση της αξίας; των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της παρουσίας τους όσο και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα».

Καταλήγοντας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB Αθηνά Χατζηπέτρου συνόψισε τη νέα στρατηγική : 
«Η νέα οικονομική πραγματικότητα απαιτεί δυναμικές και συγχρονισμένες πρωτοβουλίες. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται πάντα η διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται, σε πηγές χρηματοδότησης. Διαχειριζόμαστε αλλά κυρίως μοχλεύουμε κεφάλαια τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα σε παραγωγικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας με στόχο την μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στρατηγική, με σχέδιο και με όραμα, για την μετάβαση σε μια νέα εποχή στην ελληνική οικονομία, ανθρωποκεντρική και κυρίως ανθεκτική σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση».

Διαβαστε επισης