Με σκούφους, αστέρια, και μυρωδιές καταξιωμένων αρχιμαγείρων που θα καταφτάσουν από όλο τον κόσμο θα γεμίσει το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από σήμερα Σάββατο έως και την Τρίτη. Έχοντας στις αποσκευές τα σύνεργά τους, είναι έτοιμοι ν' αποκαλύψουν τα μυστικά της κουζίνας που αντιπροσωπεύουν, να αναμετρηθούν μεταξύ τους και να μαγειρέψουν τα αγαπημένα τους πιάτα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων Worldchefs Congress και Expo 2016.
Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων - Ζαχαροπλαστών Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» Γιώργος Μαστροδημήτρης, μας «ξεναγεί» στο Worldchefs Congress & Expo το οποίο διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies) κάθε δύο χρόνια και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολύχρονης παράδοσης. «Στα 86 χρόνια της ιστορίας του, θα είναι η πρώτη χρονιά που το συγκεκριμένο συνέδριο θα φιλοξενηθεί σε μεσογειακή χώρα και μάλιστα στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μαστροδημήτρης, και συνεχίζει «το γεγονός αυτό θ' αποτελέσει μία δυναμική προβολή για τη Θεσσαλονίκη, και τη μεσογειακή γαστρονομία, ενώ θα τονώσει οικονομικά τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις».
Στο συνέδριο, θα συμμετάσχουν πάνω από 1.000 επαγγελματίες του κλάδου, διάσημοι αρχιμάγειρες που έχουν βραβευθεί, νέα ταλέντα στον χώρο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, επικεφαλής εταιρειών τροφίμων, ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων, καθώς και επιχειρήσεις, εισαγωγής και εξαγωγής τροφίμων και εξοπλισμού, απ' όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, ν' ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να δικτυωθούν και παράλληλα να αναπτύξουν νέες συνεργασίες.
Μία από τις κορυφαίες στιγμές του συνεδρίου είναι το Global Chef Challenge Final, που αποτελεί τον παγκόσμιο τελικό των Worldchefs. Οι δέκα επικρατέστεροι Αρχιμάγειρες, μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων διαγωνισμών σε περισσότερες από 8 χώρες, θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα και ανωτέρας ποιότητας υλικά από τη Σκωτία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη. Η ελίτ των σεφ θα συναγωνιστεί επί ίσοις όροις μπροστά στο συνεδριακό κοινό, ώστε ο καλύτερος όλων να στεφθεί νικητής.
Ακόμα, 34 ομιλητές από όλο τον κόσμο, θα καταδείξουν μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας. Στη λίστα, συμπεριλαμβάνεται και ο «πατέρας» της μοριακής κουζίνας Herve This. Την ελληνική κουζίνα, θα εκπροσωπήσουν η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία θα μας ξεναγήσει στη γεύση των ελληνικών παραδοσιακών πιτών και ο πάτερ Επιφάνειος, που φημίζεται για τη μαγειρική του στην Αγιορείτικη κουζίνα.
Παράλληλα ο Γιώργος Μαστροδημήτρης μας επισημαίνει ότι «στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι και το Bill Gallagher (Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες έως 25 ετών), όπου εκεί θα συγκεντρωθούν ανερχόμενα ταλέντα που διψούν για μάθηση και το φόρουμ θα αποτελέσει έναυσμα για να διαπρέψουν, να αναδειχθούν και να εμπνευστούν». Στο χώρο θα στεγάζεται εμπορική έκθεση, ενώ θα διεξαχθούν πολλές γαστρονομικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies).
Μία από τις σημαντικές συμμετοχές στο συνέδριο θα είναι η βραβευμένη σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με ενθουσιασμό για την παρουσία της εκεί και για την μεγάλη προβολή που θα έχει η ελληνική κουζίνα από το συνέδριο. «Το Παγκόσμιο συνέδριο Αρχιμαγείρων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την ίδια τη χώρα, και όχι μόνο για τον επαγγελματικό κλάδο μας. Χίλιοι σεφ από όλο τον κόσμο θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη, και θα πάρουν γεύση αληθινή από τη χώρα μας και μια ιδέα από όσα μπορεί να τους προσφέρει». Kαι συνεχίζει η κ. Μπαρμπαρίγου, «νιώθω υπέροχα που μέσα σε αυτή την κοινότητα, που μπορεί να επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο, μου δίνεται η ευκαιρία ν' αναλάβω έναν ρόλο που θα βοηθήσει στην ανάδειξη της Ελλάδας. Όλοι όσοι μπορούμε πρέπει πάντα να παλεύουμε για τη χώρα, για το καλύτερο, για τη βελτίωση της σε όλα τα επίπεδα από το δικό μας μετερίζι. Μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων και εθνικοτήτων προκύπτουν τις περισσότερες φορές μοναδικά αποτελέσματα. Σε έναν κλάδο που απαιτεί πειθαρχία, συνέπεια, γνώση, δημιουργικότητα, φαντασία, ενημέρωση, εξοικείωση με νέες τεχνικές, με αποδέκτες τον κόσμο, είναι σημαντικό να καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα τα έχουμε όλα και μάλιστα περίσσια».
Στην ερώτηση, αν η ελληνική κουζίνα μπορεί να συναγωνιστεί τις καταξιωμένες διεθνείς κουζίνες η κ. Μπαρμπαρίγου μας διαβεβαιώνει ότι «η ελληνική κουζίνα όχι μόνο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αλλά μπορεί σίγουρα να μπει στην κορυφή. Η ελληνική κουζίνα είναι ασυναγώνιστη και έχει χίλια πρόσωπα με κοινό παρονομαστή: τη σοφία των περασμένων γενεών, που πρέπει να την κρατάμε και να την εξελίξουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην εφησυχάζουμε. Πρέπει να παλέψουμε για την καταξίωσή μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς και αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων». Και συνεχίζει, «αν η μοναδικότητα της ταυτότητάς μας φτάσει έως εκεί που πρέπει, θα πέσει τόσο φως πάνω στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε και εκείνες θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ευκαιρία που προκύπτει από το συνέδριο και να αρχίσουν τις εξαγωγές ή να αυξήσουν τις υπάρχουσες.
Η ανάπτυξη μπορεί να περάσει μέσα από ένα πιάτο φαγητό, αρκεί αυτό το πιάτο να είναι αυθεντικά ελληνικό. Τα προϊόντα της χώρας μας είναι μοναδικά στον κόσμο. Τα βότανά μας, τα τυριά μας, η ποιότητα του ντόπιου κρέατος, τα ψάρια και τα θαλασσινά μας, ο συνδυασμός των πρώτων υλών που καταλήγουν σε μοναδικά πιάτα και πάνω από όλα η ψυχή της ελληνικής διατροφής, δηλαδή ότι το φαγητό μπορεί να γίνει φάρμακο, είναι κάποια από αυτά που πρέπει να μεταφερθούν με σοβαρότητα στο εξωτερικό».
Κλείνοντας η σεφ, υπόσχεται: «Εμείς, οι Έλληνες που θα βρισκόμαστε εκεί θα βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να φύγουν όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις, μεταφέροντας στις δικές τους χώρες τις δυνατότητες μας, την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας, το γαστρονομικό μας επίπεδο. Όλοι μαζί θα ανεβάσουμε την Ελλάδα τόσο ψηλά όσο της αξίζει».