Θετικό πρόσημο βάζει η κυβέρνηση στις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη διευθέτηση-ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε διπλό μήνυμα τόσο προς το Βερολίνο για το χρέος, όσο και προς το ΔΝΤ αναφορικά με την αξιολόγηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές», ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, «ταυτίστηκε» με την ελληνική θέση που αναφέρει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρέπει να συναντήσει εμπόδια στο κλείσιμό της, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να υπάρξει μια κατ’αρχήν συμφωνία (staff level agreement). Μέσω της τελευταίας θα ανοίξει άμεσα ο δρόμος-στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου-, για το ζήτημα για το χρέος.
Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για κέρδη από την παρουσία του Ομπάμα στην Ελλάδα. Κι αν στην περίπτωση του χρέους είχαν διαφανεί οι προθέσεις του, στο ζήτημα της αξιολόγησης αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η «συμπόρευση» με την ελληνική θέση, για ομαλή διεξαγωγή της, με… αποφυγή εμποδίων και ενδεχομένων τρικλοποδιών.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αλλά και επι του πρακτέου τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου, τόσο στο ζήτημα του χρέους αλλά και σ΄αυτό της αξιολόγησης που άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκεί όπου το ΔΝΤ διατηρεί σκληρή στάση, που εκφράζεται κυρίως μέσω της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.
Βεβαίως στο Μαξίμου γνωρίζουν άριστα η επίσκεψη Ομπάμα δημιουργεί πολιτικό momentum και δυναμική, που πρέπει να αξιοποιηθεί. Προκειμένου να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση πρέπει να διατηρεί την αξιοπιστία της απέναντι στη διεθνή κοινότητα και να μην βρίσκεται σε θέση απολογουμένου, αλλά διεκδικητή και ισότιμου συνομιλητή.
Αυτό πρέπει να γίνει, όπως άλλωστε επισήμανε και ο Μπαράκ Ομπάμα, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Ηταν το… μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς την Αθήνα, η οποία πάντως πήρε τα εύσημα για το προσφυγικό και την δράση της τα τελευταία χρόνια.
Στις δύο διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα και Ομπάμα, τα οικονομικά ζητήματα κυριάρχησαν στην ατζέντα, με το χρέος να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Αναφορές έγιναν στο Κυπριακό, με αμφότερους τους ηγέτες, πως πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.