Οικονομία

Τα μέτρα για λιγότερα «λουκέτα» στην εστίαση


Αναβρασμός επικρατεί στις επιχειρήσεις εστίασης αφού οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, αλλά το κατά πόσο θα υπάρχουν όροι βιώσιμης επαναλειτουργίας τους.

Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό, καθώς ξεχωριστό ρόλο στην εξίσωση έχουν οι προϋποθέσεις που θα χρειάζεται να πληρούν τα καταστήματα, η μεγάλη ζημία που έχουν ήδη υποστεί και η κάθετη πτώση του τζίρου την οποία αναμένεται να πυροδοτήσει η αποδεκατισμένη από την πανδημία τουριστική κίνηση.

Επισπεύδεται το άνοιγμα

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ωστόσο εάν υπάρξει ανάλογη εισήγηση της «επιτροπής επιστημόνων» υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάζεται να ανοίξουν ακόμα και μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Το σενάριο της επίσπευσης ενισχύουν οι καθημερινές συναθροίσεις στις πλατείες οι οποίες κάνουν τους κυβερνητικούς παράγοντες να βλέπουν την επίσπευση ως τη μοναδική λύση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα θα ληφθούν 18 με 20 Μαΐου με βάση τις οδηγίες της επιτροπής, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις της εστίασης το συντομότερο δυνατόν, καθώς «όσο αργούμε, τόσο η ζημιά είναι μεγαλύτερη και ο χρόνος της ανάρρωσης είναι μακρύτερος».

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ περιμένουν και τις αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. Για τις καφετέριες, συζητείται να μειωθεί ο συντελεστής από το 24% στο 13%, ενώ για την εστίαση από 13% στο 11-12%. Ωστόσο, στο ζήτημα της εστίασης υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από τους θεσμούς.

Αιτήματα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ έχουν διατυπωθεί και για τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Ειδικότερα, υπάρχει το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%, ενώ έχει αναφερθεί επίσης η κατάργηση του τέλους διαμονής.

Την Τετάρτη η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα

Την Τετάρτη θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ που θα κατατεθεί για κύρωση, πιθανότατα την Τετάρτη.

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο Star, με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους, σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ότι πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1.80 m για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΓΣΕΒΕΕ: Δεν θα ξανανοίξει 1 στα 3 καταστήματα εστίασης!

Εκπρόσωποι του χώρου της εστίασης εκτιμούν ότι ένα στα τρία καταστήματα εστίασης δεν θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, καθώς οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν το οριστικό «λουκέτο». Ταυτόχρονα θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου, θα επιτραπεί η εξυπηρέτηση πελατών εστιατορίων και καφετεριών μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα 1,5-2 μέτρα και με το πολύ 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.    

Ο Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην ανοίξει, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί τους 2,5 μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις».

 

Διαβαστε επισης