Με Άποψη

Τα μαθηματικά των εμβολιασμών και η διαχείριση της πανδημίας


Μέσα στο επικοινωνιακό παιχνίδι που στήθηκε με την έλευση της πρώτης παρτίδας εμβολίων κατά του κορονοϊού, πολλοί – μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός – έσπευσαν να πουν ότι η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών είναι “η αρχή του τέλους” της πανδημίας.
 Μάλλον έχουν δίκιο όσον αφορά την “αρχή”. Γιατί το τέλος είναι ακόμη πολύ μακριά. Πόσο μακριά, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, από την ταχύτητα υλοποίησης του μεγάλου εγχειρήματος των μαζικών εμβολιασμών.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, αλλά μέχρι στιγμής είναι μιά επιχείρηση εντυπώσεων παρά ουσίας. Αλλωστε η πρώτη παρτίδα εμβολίων που ήρθε στη χώρα μας είναι πολύ μικρή – μόνο για τα “ζήτω”. Ακολουθεί μία μεγαλύτερη, 83.850 δόσεων που θα μοιραστούν σε 5 νοσοκομεία της Αττικής και σε 4 περιφερειακά (ΑΧΕΠΑ  Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακά Λάρισας, Ιωαννίνων και Πάτρας).

Ομως, παρά την αισιοδοξία που καλλιεργείται, τα νούμερα δεν συνηγορούν στην εκτίμηση ότι σύντομα  στη χώρα μας θα έχει εμβολιασθεί περίπου 60% του πληθυσμού – ποσοστό που απαιτείται για να επιτευχθεί η ανοσία και να περιοριστεί δραστικά η μετάδοση της νόσου.

Οι ρυθμοί προγραμματισμένων παραδόσεων νέων παρτίδων εμβολίων είναι πολυ αργοί και δεν θα επιτρέψουν στην – ούτως ή άλλως βραδυκίνητη – ελληνική “μηχανή" να προχωρήσει γρήγορα τους μαζικούς εμβολιασμούς. Το είπε χθες ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου Υγείας: “Βάσει της κεντρικής ευρωπαϊκής συμφωνίας που έχει γίνει, πρέπει να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την Pfizer/BioNTech 1.255.800 δόσεις”.

Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 415.000 εμβολιασμούς τον μήνα – τουλάχιστον 14.000 την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών, εορτών και αργιών.
Ακόμη κι αν επιτύχουν αυτόν τον άθλο οι υγειονομικοί  και οι μηχανισμοί που στήνονται για να υλοποιήσουν το εγχείρημα, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν εμβολιασθεί περίπου 1 εκατομμύριο άτομα μέχρι τέλος Ιουνίου.

Τα 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί (60% του πληθυσμού) που χρειάζονται για να επιτευχθεί ανοσία, δεν πρόκειται να γίνουν ούτε ώς τον Οκτώβριο,όταν οι κλιματικές συνθήκες θα ευνοούν την επανεμφάνιση του κορονοϊού.

Δυστυχώς, οι αριθμοί είναι... “ξεροκέφαλοι”. Δεν αλλάζουν, ούτε μπαίνουν στα καλούπια που θέλουμε.

Χ. Ν.

Διαβαστε επισης